Vihreiden puoluehallitus päästäisi 15-vuotiaat vaaliuurnille ja kansanedustajiksi

Äänestysikäraja on syytä laskea 15 vuoteen kaikissa vaaleissa, esittää oppositiopuolue vihreiden puoluehallitus. Sen mielestä 15-vuotiaiden pitäisi myös saada mahdollisuus olla ehdolla kaikissa vaaleissa sekä oikeus allekirjoittaa kansalaisaloitteita.

Linjaus on osa tavoiteohjelmaesitystä, joka käsitellään vihreiden puoluekokouksessa Vantaalla ensi kuussa. Vihreiden puoluekokous hyväksyi jo muutama vuosi sitten linjapaperissaan, että vaalien äänestys- ja ehdokasikärajan pitäisi olla 16 vuotta.

– Uskon, että puoluekokouksessa nousee kysymys tästä, (onko raja) 15 vai 16 vuotta, arvioi kansanedustaja Olli-Poika Parviainen (vihr.) STT:lle sunnuntaina.

Parviainen on poliittista ohjelmaa valmistelleen työryhmän puheenjohtaja. Hänen mukaansa vaalien ikärajoja laskemalla voitaisiin lisätä politiikan kiinnostavuutta.

– Viestimme on, että luotetaan nuoriin. Jos puhutaan vastuusta, onhan se hiukan nurinkurista, että vaikka ihmisellä on rikosoikeudellinen vastuu, hänet kuitenkin jätetään poliittisen järjestelmän ulkopuolelle.

Tarkemmat linjat vielä auki

Vihreistä ei osattu vielä viikonloppuna ottaa kantaa siihen, millaisia mahdollisia oikeudellisia vaikutuksia olisi esimerkiksi sillä, että kansanedustajina voisi olla 15-vuotiaita eli vajaavaltaisia nuoria.

– Koska olemme vasta olleet poliittisen ohjelman valmisteluvaiheessa, emme ole kaikkia nyansseja voineet käydä läpi. Se on jotain sellaista, joka tehdään tarvittaessa lainvalmistelun yhteydessä, Parviainen sanoi.

Vihreiden puoluehallituksen esityksessä viitataan myös kuntalaisaloitteen ikärajaan. Kunnalliseen aloitteeseen osallistuvalta ei kuitenkaan nytkään vaadita tiettyä ikää, ja kunnallisessa kansanäänestysaloitteessa ikäraja on jo laskettu 15 vuoteen.

Vihreät pitävät puoluekokouksensa Vantaalla 16.–17. kesäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

"Kalman haju on tsunamista vahvasti muistissa" –  lehtikuvaaja Peter Jansson ehti kuvata monia järkyttäviä uutistapahtumia

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Suomalaisen henkilötunnuksen hakijoita epäillään huijauksista viikoittain – tunnuksia käytetään esimerkiksi petosrikollisuudessa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.