Vihreiltä unohtui noin 400 ääntä Helsinkiin – puheenjohtajavalinta tunteja myöhässä Tampereella

Vihreiden puoluekokouksessa Tampereella ääntenlaskun valmistuminen on myöhästynyt tunneilla. Puoluesihteeri Lasse Miettinen kertoi puoluekokousyleisölle myöhästymisen yhdeksi syyksi sen, että noin 400 äänen laatikko jäi Helsinkiin ja laatikko oli haettava kokouspaikalle.

Miettinen arvioi, että puheenjohtajavalinta julkistettaneen puoli seitsemän ja seitsemän välillä. Puolueen uuden puheenjohtajan nimen piti olla selvillä ennakkotietojen mukaan jo kahden jälkeen iltapäivällä.

Miettisen mukaan ääniä lähdettiin hakemaan Helsingistä, ja matka Tampereelta Helsinkiin ja takaisin kestää neljä tuntia. Kokouspaikalla hyvänä puolena pidettiin sitä, että puoluekokous ei ole Tamperetta pohjoisempana.

Puoluekokouksen muita vaaleja ei voi järjestää ennen kuin puheenjohtajavaalin tulos on selvillä.

Jäsenäänestys oli muodollisesti neuvoa-antava, koska yhdistyslaki ei salli sitovaa jäsenäänestystä puheenjohtajasta. Äänestyksen tulosta kuitenkin pidetään puoluekokousta poliittisesti sitovana.

Siirtoäänivaalissa ehdokkaat merkitään äänestyslippuun toivotussa järjestyksessä. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta ykkösäänistä, pois putoaa vähiten ääniä saanut ehdokas. Pudonneen ehdokkaan äänestyslippu siirtyy ehdokkaalle, jonka äänestäjä on merkinnyt toiselle sijalle.

Vähiten ääniä saanut karsitaan jokaisella kierroksella. Kierroksia lasketaan niin kauan, että joku ehdokkaista saa ehdottoman enemmistön eli yli puolet äänistä.

Ehdolla puheenjohtajaksi ovat Emma Kari, Touko Aalto, Olli-Poika Parviainen, Krista Mikkonen, Maria Ohisalo ja Mika Flöjt.

Iltalehden kysely: Vihreät edelleen nousussa

Vihreiden puheenjohtajavalinnan julkistaminen viivästyy

Vihreiden Niinistö: Hyvinvointivaltion arvoja on suojeltava kuin merikotkaa

"Kovin kisa on Emman ja Toukon välillä, joka tapauksessa saadaan tosi hyvä puheenjohtaja"