Vihreissä harmitellaan: "Kurja aloitus puheenjohtajakisaan"

Vihreiden kentällä hämmästeltiin tiistaina kokeneen kansanedustajan Outi Alanko-Kahiluodon ilmoitusta olla lähtemättä mukaan puheenjohtajakisaan. Kentällä keskitytään ankarasti kuntavaaleihin ja puheenjohtajakamppailu on yhteisesti päätetty aloittaa kunnolla vasta vaalien jälkeen.

– Onhan tämä kurja aloitus puheenjohtajakisaan, mutta Outin oma valinta, sanoi esimerkiksi Varsinais-Suomen vihreiden puheenjohtaja Heidi Haapala STT:lle.

Alanko-Kahiluoto kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei lähde kisaan mukaan, koska kokee nykyisen puheenjohtajan Ville Niinistön ajavan kansanedustaja Emma Karia puolueen johtoon.

Tällaista tukea eivät STT:n tavoittamat piirien puheenjohtajat olleet havainneet.

– Tosissani voin sanoa, että yllätyksenä tuli tämä uutinen, sanoi esimerkiksi Savo-Karjalan vihreiden puheenjohtaja Anne Roponen.

Alanko-Kahiluoto ja Niinistö eivät vastanneet tiistaina STT:n kommenttipyyntöihin. Niinistö tviittasi iltapäivällä, että hänellä ei ole eikä tule olemaan kantaa siihen, kuka valitaan hänen jälkeensä vihreiden puheenjohtajaksi.

Niinistön mukaan avoin jäsenvaali on reilu ja se ratkaisee.

Emma Kari viestitti STT:lle olevansa Lapissa lomalla ja vastasi tekstiviestillä.

– On harmi, että kokenut ja paljon arvostamani kansanedustaja ei ole käytettävissä puheenjohtajaehdokkaaksi. Vihreillä puheenjohtajan valitsee jäsenistö. Mitä useampi ehdokas, sitä enemmän valinnanvaraa vihreiden yli 7 000 jäsenellä on puheenjohtajavaalissa.

Kari sanoi myös, ettei ole itse vielä päättänyt, lähteekö ehdolle. Hän sanoi kertovansa päätöksensä hyvissä ajoin ennen toukokuun jäsenäänestystä.

Emma Kari ei vastannut kysymyksiin Alanko-Kahiluodon väitteestä, jonka mukaan Niinistö tukisi Karia.

 

"Omiin muroihin ei pidä pissiä"

 

 Oulun vihreiden puheenjohtaja Marja Lähde sanoo harmittelevansa Alanko-Kahiluodon päätöstä, mutta ei niinkään itse ulostuloa.

– Jos tilanne näin hänen mielestään on, on reilua tuoda se ulos oikeasti. Kunnioitan sitä, mutta arvostelen sitä, ettei hän ole kisassa mukana.

Piirien puheenjohtajien mielestä Alanko-Kahiluodolla olisi ollut hyvät mahdollisuudet menestyä.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen vetosi Savon Sanomissa Alanko-Kahiluotoon, että tämä harkitsisi vielä.

Vihreissä ei uskota julkisuuden aiheuttavan hallaa itse puheenjohtajakisalle, koska se on vasta niin alkuvaiheessa.

Vihreiden entinen puoluesihteeri Panu Laturi sen sijaan arvioi, että omia julkisesti ampuvasta henkilöstä ei voisi edes tulla hyvää puheenjohtajaa.

– Merkittävän poliitikon keskeisiin ominaisuuksiin kuuluu se, että hän luottaa itseensä eikä julkisesti pissi omiin muroihin, Laturi sanoo Verkkouutisten blogissaan.

Julkisuudessa puheenjohtajaehdokkaiksi on veikkailtu Karin lisäksi muun muassa kansanedustajia Touko Aaltoa, Hanna Halmeenpäätä ja Mikkosta. Kukaan heistä ei ole vielä ilmoittautunut mukaan. Sen sijaan laajaa kannatusta kentällä nauttiva entinen kansanedustaja Oras Tynkkynen on jo kertonut, ettei ole käytettävissä.

Niinistö yllättyi Alanko-Kahiluodon vetäytymisestä

Vihreiden Niinistö kiistää Twitterissä tukevansa ketään seuraajakseen

Vihreiden ryhmyri: Toivon, että Outi miettisi vielä päätöstä