Viikonlopun sää: Lämmintä, mutta epävakaista

Kesän lämpöennätys saattaa rikkoutua Pohjois-Savossa viikonloppuna. Parhaimmat mahdollisuudet tähän on lauantaina, jolloin hellelukemat ovat todennäköisiä koko maakunnassa.

Tänä kesänä lämpimintä maakunnassa oli 21. kesäkuuta, jolloin mittari kipusi Varkaudessa lukemiin 26,4.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että Pohjois-Savossa lauantain sää vaihtelee aurinkoisen ja poutaisen välillä. Kumpupilvet peittävät aurinkoa päivällä.

Lännestä saapuu kuitenkin sadealue, joka tekee sunnuntain säästä epävakaisen. Myös ukkoskuuroja voi esiintyä.

Saderintama väistyy Pohjois-Savon päältä hitaasti ja uusia sateita nousee etelästä päin. Tästä syystä ensi viikko alkaa sateisena.

Sadekuuroja on todennäköisesti luvassa koko viikon. Lämpötila keikkuu tämän hetkisten tietojen mukaan noin 20 asteessa. Maanantaina voi olla viileämpää.

Lännestä itään liikkuva saderintama vaikuttaa koko maan säähän viikonloppuna. Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa lämpötila voi kohota 30 asteen tuntumaan, mikäli sadepilvet eivät yllä sinne saakka.

llmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuun sademäärä oli monin paikoin tavanomaista suurempi. Erityisesti pääkaupunkiseudulla, Pohjanmaan rannikolla sekä Länsi-Lapissa yli 100 millimetrin sademäärät olivat paikoin poikkeuksellisen suuria. Kuivinta oli maan lounaisosassa, jossa sademäärä jäi paikoin alle 50 millimetrin.

Pohjois-Savossa sääasemat mittasivat kesäkuun sademääräksi 69 millimetriä. Eniten satoi Vieremällä, 91 millimetriä.

Helsingin Kaisaniemessä mitattiin aseman noin 170-vuotisen sademittaushistorian suurin kesäkuun sademäärä, 140,4 millimetriä. Edellinen ennätys 135,5 oli vuodelta 1981.

Kesäkuu oli maan etelä- ja keskiosassa vajaan asteen tavanomaista lämpimämpi, pohjoisessa kuukauden keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Hellepäiviä oli Suomessa kesäkuussa yhteensä 11. Pohjois-Savossa eniten hellepäiviä oli Varkaudessa, viisi kappaletta.

Pakkasellekin maakunnassa tiputtiin. Alin lukema, -1,3 astetta mitattiin Rautavaaralla 7. kesäkuuta.