Viileä ja sateinen sää kutisti viljasadon

Syksyn viljasato on jäämässä viimevuotista pienemmäksi. Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen Tiken ennusteen mukaan viljakasvit ovat kärsineet viileästä ja sateisesta säästä. Tämän vuoksi sato jää viimevuotista heikommaksi, vaikka viljan viljelyyn käytetty peltoala on kasvanut 100 000 hehtaarilla. Tike arvioi, että viljaa saadaan tänä vuonna vajaat neljä miljardia kiloa.

Viljoista pahiten on kärsinyt ruis, jonka sato jää kolmanneksella viimesyksyisestä. Myös vehnää saadaan selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Sen sijaan kauraa ja ohraa saatetaan saada yhtä paljon kuin viime vuonna, sillä viljelyala on kasvanut.

ProAgria maaseutukeskusten liiton mukaan sateet ovat häirinneet viljojen puintia koko maassa. Myös kasvustojen hidas ja epätasainen tuleentuminen on viivästyttänyt puinteja.

Maailmanlaajuisesti sen sijaan elintarvikkeiden hinnannousun odotetaan hieman laantuvan, sillä useilla tuotantoalueilla lyötäneen tällä satokaudella ennätyksiä. Kansainvälinen viljaneuvosto IGC povaa vehnän globaalin tuotannon kasvavan jopa 10 prosenttia viimevuotisesta.