Viilenneet kelit pelastivat sisävedet runsaalta sinilevältä

Sinilevää on havaittu Suomen sisävesistöissä vasta vähän, tiedottaa Suomen ympäristökeskus Syke. Merialueilla ei sen sijaan ole havaittu sinilevää lainkaan. Tilanne on tyypillinen alkukesälle.

Toukokuun helteet enteilivät sinilevän runsastuvan järvissä viikkoja aikaisemmin kuin yleensä, kertoo Syken ryhmäpäällikkö Marko Järvinen STT:lle.

Levää on havaittu vain hieman Uudenmaan Savijärven ja Kytäjärven, Lappeenrannan Haapajärven sekä Jyväskylän Tuomiojärven havaintopaikoilla. Sään viileneminen ja voimakkaat tuulet ovat estäneet sinilevän runsastumista. Viime viikkoina ei ole satanut, joten sadevedet eivät ole tuoneet mukanaan ravinteita järviin.

– Olosuhteet eivät ole sellaiset, jotka saisivat sinilevät nopeasti lisääntymään.

Se, kuinka nopeasti sinilevä voisi runsastua, on järvikohtaista. Yleensä rehevämmissä järvissä alkaa esiintyä sinilevää runsaammin heinäkuun alkupuolella, sinilevähuippu on yleensä heinä-elokuun taitteessa.

– Vaikka meillä oli hyvin lämmin jakso ja sateinen syksy ja alkutalvi, uudelleen viilennyt sää, tuulet ja sateettomuus johtavat siihen, että merkittävää aikaistumista ei välttämättä olekaan.

Merissä sinilevä voi kukkia talvella

Suomen merialueilla sinileväkukintoja ei ole kesäkuussa havaittu. Syken mukaan osa sinilevälajeista pystyy muodostamaan kukintoja kylmässäkin vedessä ja jopa talvella. Yleensä sinilevä lisääntyy vasta heinäkuussa vesien lämmettyä.

Toukokuun lämmin sää edisti meriveden lämpenemistä, mutta kuluneen viikon tuulet ovat viilentäneet veden lämpötilaa.

– Sinilevältä erehdyttävästi näyttävää männyn siitepölyä saattaa paikoin olla havaittavissa. Jos siitepölyä on vedessä, on sitä yleensä myös kuivalla maalla esimerkiksi laitureilla ja puutarhakalusteilla. Sinilevät puolestaan esiintyvät vedessä tai rantaviivalla ja runsastuvat yleensä vasta keskikesästä eteenpäin, sanoo tutkija Heidi Hällfors Suomen ympäristökeskuksen tiedotteessa.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kuntien terveydensuojeluviranomaiset. Myrkytysepäilyissä tulee hakeutua lääkäriin.

Viikonloppuna poutasäätä – yöllä mitattu paikoin myös pakkasasteita