Viime vuonna korvattiin 36 suden tappamaa tai raatelemaa koiraa

Koiranomistajat hakivat viime vuonna valtiolta korvausta 36:sta suden tappamasta tai raatelemasta koirasta.

Valtio maksoi korvauksia yli 108 000 euroa. Viiden viime vuoden aikana korvaussumma on ollut yhteensä vajaat puoli miljoonaa euroa.

Koiravahinkojen määrä on laskenut huippuvuosista, 55 vuosittaisesta vahingosta. Sen sijaan korvattava euromäärä per koira on noussut.

Susien tappamien koirien osuus suurpetovahingoista on pieni. Eniten vahinkoa aiheuttavat poroja tappavat ahmat. Porovahingot olivat viime vuonna 7,1 miljoonaa euroa. Kaikista suurpetovahingoista niiden osuus oli noin 90 prosenttia.

Metsä-Suomessa isoimmat taloudelliset vahingot koituvat karhujen aiheuttamista mehiläisvahingoista: Niitä tuli ilmi viime vuonna 161.

Rajoittaa jo koirien käyttöä

Koiran menetyksessä kyse on usein kuitenkin myös tunnearvosta. Lisäksi pelko susivahingosta rajoittaa paikoin koirien käyttöä.

Susivahingoista merkittävä osa sattuu Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Esimerkiksi viime vuoden koiravahingoista lähes joka kolmas sattui Pohjois-Savossa.

– Viime vuonna ilmoitettiin 11 susivahinkoa, joissa kymmenessä kohteena oli koira ja yhdessä lammas. Korvauksia niistä maksettiin vajaa 39 000 euroa, Pohjois-Savon riistapäällikkö Jouni Tanskanen Suomen riistakeskuksesta kertoo.

– Tänä vuonna tapauksia on kirjattu neljä, mutta lisäksi tiedossa on kolme muuta, joita ei ole vielä kirjattu vahinkojärjestelmään.

– Tapausten vähenemisen syynä viime vuodesta tähän vuoteen voi olla se, että metsästäjät ovat laskeneet koiriaan erittäin varovaisesti metsään. Se on haitannut jo hirvenmetsästystäkin. Viime vuoden vahinkomäärät olivat niin isoja.

Korvausta suurpetovahingoista haetaan ilmoittamalla vahinkoa kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle eli käytännössä maaseutuasiamiehelle.

– Uskon, että suurin osa koiransa menettäneistä hakee korvausta. Niin kuuluukin tehdä, koska kyse on lakisääteisestä valtion korvauksesta, johon koiranomistaja on oikeutettu.

Tanskasen mukaan tänä syksynä keskustelu susivahingoista ja niiden riskistä on sujunut hyvässä hengessä.

– Sudenhoitosuunnitelman mukaisia reviirien keskustelutilaisuuksia järjestetään ensi viikosta alkaen. Myös poliisin kanssa on tiivistä yhteistyötä.

Poliisin mukaan Savossa ei ole tänä syksynä tehty yhtään poliisilakiperusteista päätöstä suden ampumiseksi. Poliisin luvalla voidaan ampua esimerkiksi pihoihin jatkuvasti tuleva susi.

– Koiravahinkoja on tullut poliisinkin tietoon yksittäisiä. Niiden määrässä tai paikoissa ei ole ollut yllätyksiä, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista sanoo.

– Pihoihin tulleista susista ei ole ollut viime aikoina havaintoja, mutta kun talvi tulee, jälkihavaintoja alkaa taas tulla.

– Kaikkiaan keskustelu on mennyt kuitenkin terveempään suuntaan.

 

Vahinkotilastoja lisää keskiviikon Savon Sanomissa.

Susi söi koiran - "Se oli perheenjäsen ja lasten leikkikaveri"

Susi raateli ajokoiraa Sonkajärvellä

Susi tappoi koiran taas Savossa

Pantasudet palasivat kartalle - Loppi ja Pele Rautavaaralla

Salametsästyksestä ei näyttöä - suden rampauttaminen jäi avoimeksi

Susiluvista kaksi jäi käyttämättä

Sudessa taas hauleja - poliisilla vihjepuhelin käytössä