Viinaralli Virosta hidastui – tiukentunut valvonta puree

Suomalaiset ostivat viime vuonna alkoholia Virosta vähemmän kuin edellisenä vuonna, ilmenee Suomalaisten alkoholiostot Virosta 2015 -tutkimuksesta. Pudotusta kertyi 13 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset toivat viime vuonna alkoholijuomia Virosta 56 miljoonaa litraa. Toissavuonna määrä oli 64,4 litraa. Viime vuoden määrä tarkoittaa noin viittä miljoonaa litraa sataprosenttista alkoholia.

Eniten Suomeen tuotiin viime vuonna olutta: 28,4 miljoonaa litraa. Kakkospaikan nappasivat long drink -juomat (8,9 miljoonaa litraa), ja kolmanneksi ylsi siideri (7,6 miljoonaa litraa).

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot viittaavat siihen, että viinaralli ulkomailta on laantunut jonkin verran.

Jättilastien hamstraus vähentyi harppauksella

Torstaina julkistetun tutkimuksen mukaan suomalaisten ostointoa ovat hillinneet tiukentunut valvonta ja alkoholiveron pysyminen ennallaan. Etenkin jättikokoisten lastien hamstraus on vähenemään päin. Hyvin suuria eriä, yli 500 litraa henkeä kohden, tuovien matkustajien määrä putosi kolmasosaan vuoden 2014 tasosta.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset tekivät viime vuonna yli 2,5 miljoonaa matkaa Suomenlahden yli ja merkittäviä syitä Viron-matkoille ovat Viron alempi verotaso ja sen mukaiset hinnat. 81 prosenttia matkustajista toi Suomeen alkoholijuomia. Esimerkiksi lähes joka toinen, 47 prosenttia, toi väkeviä alkoholijuomia, 44 prosenttia viiniä, 43 prosenttia olutta sekä 29 prosenttia long drink -juomia.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy haastatteli Viron ja Suomen välisillä laivoilla viime vuonna yhteensä 3 757 suomalaista matkustajaa. Tutkimuksen tilasivat Alkoholijuomateollisuusyhdistys, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.