Viitostien varteen ilmestyi hakaristiyritelmä – Vai harvinaislaatuinen EU:n auvon ylistys?

Valtatie 5:n reunaan Iisalmessa on ilmestynyt katseita keräävä kyltti. Kyltti on joko vasta laitettu tai pompsahtanut nyt silmiin, kun puut ovat kuoriutuneet lehdistään.

Julistuksen tarkoitus on todennäköisimmin vastustaa Euroopan Unionia, mutta siinä tapauksessa julistajan hakaristin tekotaidoissa on vielä vähän kehittämisen varaa.

Symboli kun on taiteiltu lappeelleen ja sakarat vasemmalle.

Jos sakarat olisivat napsahtaneet oikeaan suuntaan, lopputulos olisi ollut Suomen ilmavoimien käyttämä symboli.

Todennäköisesti tavoiteltu natsi-Saksan käyttämä symboli olisi syntynyt, jos tekijä olisi vielä nostanut ilmavoimien symbolin kärjelleen.

Yksi vaihtoehto on vielä, että kyseessä on harvinaislaatuinen Euroopan Unionin auvon ja ikuisuuden julistus. Lappeellaan oleva hakaristi kun on vanha onnen vertauskuva joissakin kulttuureissa.

 

Vaikka viitostien varren kyltti on erikoisempi, Iisalmen kaupungin keskustassa on nähty viime aikoina myös tutumpaa mallia.

Iisalmessa on viime viikkoina lähtien töhritty paikkoja hakaristein ja rasistisin ilmaisuin. Ensimmäinen ilmoitus tuli poliisille syyskuun puolessa välissä, kun Paloisvuorentiellä oli vedetty spraylla bussipysäkin ja kiekkokaukalon pintaan.

Sen jälkeen ilmoituksia on tullut seitsemästä eri paikasta, muun muassa Linkinniemessä sijaitsevan taloyhtiön aidasta.

Poliisi tutkii töhräyksiä vahingontekona. Tiedossa ei ole, onko asialla useamman hengen porukka. Poliisi pyytää vinkkejä asiasta.

– Pitäähän se tien varrenkin kyltti käydä nyt kuvaamassa, poliisista sanotaan.

 

Juttua muokattu 12.10.2016 kello 8:

Lisätty tieto hakaristin onnea tarkoittavasta merkityksestä.