Virheellinen lannoite tuhonnut kukkia ympäri Suomea

Vapo-konserniin kuuluva Kekkilä Oy tiedotti myöhään lauantai-iltana yhden lannoite-eränsä valmistusvirheestä, joka on tuhonnut kukkia ammattiviljelijöiden tarhoilla eri puolilla Suomea.

Esimerkiksi Heimosen Puutarhalla Kuopion Ryönällä lannoitteen valmistusvirhe on johtanut noin 50 000 kukan tuhoon. Jo asiakkaille toimitettujen kukkien tuhoista ei ole tarkkaa tietoa.

- Olen arvioinut vahingokseni noin satatuhatta euroa, kertoo yrittäjä Sami Heimonen, mutta huomauttaa Kekkilä Oy:n luvanneen korvata kaikki virheestä johtuvat vahingot.

Lannoitteesta kärsineitä kukkia saattavat olla kaikki kesäkuun aikana Kuopiosta 200 kilometrin säteellä ostetut kukat. Viallisia kukkia on voinut olla myynnissä esimerkiksi Carlsonilla, Prismoissa, Terrassa ja torikauppiailla.

- Näillä helteillä kukkia on kasteltu runsaasti, mikä kiihdytti lannoitevirheen vaikutusta, hän epäilee ja kertoo alkaneensa ihmetellä noin viikko sitten, mikä dahlioita ja verbenoita vaivaa. Kukkien lehtiin alkoi ensin levitä ruskea reunus.

Kekkilällä on lannoitetehdas Eurajoella.

Booria liikaa

Kekkilän lauantaisen tiedotteen mukaan lannoitetehtaalla on tapahtunut inhimillinen valmistusvirhe ja yhtä raaka-ainetta on annosteltu liikaa yhteen lannoite-erään.

Heimonen oli se, joka huomasi virheen. Hän teetätti Viljavuuspalvelulla puutarhansa kasteluvesinäytteistä analyysin, jonka mukaan lannoitteessa oli liikaa booria.

- Boorin annostelussa on tullut pilkkuvirhe.

Booria oli liikaa ruukkukasvisuperex-nimisessä lannoitteessa. Liika boori aiheuttaa vakavan kasvuhäiriön ruukku- ja ryhmäkasveille.

Tiedotteen mukaan toimenpiteet lannoite-erän poistamiseksi viljelmiltä ovat käynnissä. Lannoitetta on käytetty ammattiviljelyssä ruukkukukkien tuotannossa eikä valmistusvirhe aiheuta mitään vaaraa ihmisille eikä eläimille. Harrastajatuotteissa ei ole todettu samaa valmistusvirhettä.

Kekkilä aikoo sopia korvaavista toimenpiteistä ammattiviljelijöiden kanssa ensi viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.