Valtuusto moitti: Virkamiehet asenteellisia pakolaislausunnossa

Pieksämäen kaupunginvaltuustossa virisi tiistaina kiivas pakolaiskeskustelu. Valtuutettujen ärsytyskynnyksen ylitti virkamiestyöryhmän lausunto, jolla Pieksämäen kaupunki perusteli kielteistä kantaansa pakolaisten vastaanottoon.

Lausuntoja pakolaisten aiheuttamista häiriöistä moitittiin useissa puheenvuoroissa asiattomiksi.

–Se on suomeksi sanottuna niin rasistinen kannanotto, että jossain toisessa yhteiskunnassa se tietäisi kirjoittajalle työpaikan vaihtoa, hermostui Mikko Laakso (kok.).

–Häpeän niiden puolesta, jotka ovat tämän tekstin paperille työstäneet. Toivoin, että asia olisi edennyt lautakuntaan asti, sanoi Risto Mykkänen (vas.).

Myös valtuuston puheenjohtaja Soili Moilanen (kesk.) otti osaa keskusteluun.

–Inhimillisempi lausunto olisi ollut tarpeen, hän sanoi.

Virkamieslausunto oli vastaus valtuustoaloitteeseen, joka kuopattiin kaupunginhallituksessa 9–2-äänestyspäätöksellä.

–On selvitelty faktoja ja muiden kuntien kokemuksia. Ei haluttu sensuroida, vastasi lausunnon valmisteluun osallistunut perusturvajohtaja Ulla Nykänen.

Nykänen huomautti, ettei pakolaispäätös voi olla yhden lautakunnan käsissä, koska humanitaarinen maahanmuutto tietää vastuuta useille kunnan vastuualueille. Hän korosti myös, etteivät pakolaiset ole vastaus väestökatoon tai työvoimapulaan, vaan kyse on ensisijaisesti humanitaarisesta avusta.

Kaupunginvaltuusto käsitteli kaupunginhallituksen pakolaisratkaisua tiedoksi saatettavana asiana.

–Ratkaisu on pilattu asenteellisella lausunnolla. Toivottavasti asenteita voidaan lieventää, summasi Anja Manninen (kesk.).

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pieksämäeltä jyrkkä pakolaislausunto: "Alkoholismia ja perheväkivaltaa"