Virkamies luki vangin kirjeen - oikeusasiamies moittii

Vangin kirjeen lukeminen on poikinut huomautuksen Riihimäen vankilan virkamiehelle. Hän avasi ja luki kirjeen, jonka vanki oli osoittanut Helsingin Sanomien mielipidepalstalle. Oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan menettely loukkasi sananvapautta karkeasti.

Vankila perusteli lukemista sillä, että vangin epäiltiin kirjeessä syyllistyvän kunnianloukkaukseen vankilan virkamiehiä kohtaan. Jääskeläinen päättelee, että vankila olisi katkaissut kirjeen matkan ulkomaailmaan, jos sisältö olisi ollut epäilyn mukainen.

Oikeusasiamies katsoo, ettei vankilaviranomaisilla ole lupaa estää ennakolta virkatoimiensa arvostelua, vaikka sen epäiltäisiin täyttävän kunnianloukkauksen tunnusmerkistön.

Hän huomauttaa myös, että sananvapauden tarkoituksena on taata avoin julkinen keskustelu ja mahdollisuus vallankäytön kritiikkiin. Sananvapauteen sisältyy myös ennakkosensuurin kielto.

Riihimäen vankilan johtaja Pasi Oksa sanoo STT:lle, että kyse oli yksittäistapauksesta. Hänen mukaansa vankilalla ei ole tarvetta kontrolloida vankien ja lehdistön keskustelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.