Virkarikostutkinta: Epäilty poliisi sai itse poistaa kaikki paljastavat viestit

Virkarikoksesta epäilty keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli poisti ensin jopa kymmeniä tekstiviestejä puhelinliittymistään ennen kuin antoi viestinsä tutkittavaksi muille poliiseille.

Miestä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska hänen epäillään antaneen rahaa ja muita etuuksia Jari Aarnion rikoskumppaniksi syytetylle helsinkiläisnaiselle samalla, kun tutkintaryhmä kaavaili naista päätodistajakseen huumepoliisien toimintatavoista.

Syyttäjät nostivat naista vastaan kuitenkin syytteet törkeistä huumerikoksista ja vaativat hänelle kahdeksan vuoden vankeustuomiota.

Naista kuulusteltavana pyörittäneen poliisin tekstiviesteistä olisi käynyt ilmi osin asiattomaksi epäiltyä yhteydenpito huumerikoksista epäiltyyn naiseen, mutta myös esimerkiksi se, mitä hänen esimiehensä tiesivät asiasta ja miten poliisi oli sopinut naisen käsittelystä KRP:n päällystön kanssa.

Mies sai kuitenkin poistaa viesteistään ison joukon korvaamalla niiden tekstin juoksevalla kirjaimella, numerolla ja sitten erikoismerkillä. Vasta sen jälkeen jäljelle jääneet viestit hän itse antoi tutkittaviksi.

Edelleen niistäkin viesteistä hän sai vielä toisella kerralla mustata lisää viestejä ennen kuin näitä viestejä näytettiin Aarnio-tutkinnan syyttäjille, asianajajille ja epäillyille.

Mies vakuutti poistamiensa viestien olevan hänen perheasioitaan, mutta tekstit osoittavat mustauksia olevan myös keskellä työasioita koskevia keskusteluja

Poikkeavia toimia pitkin matkaa

Tapaus on hyvin erikoinen, sillä poliisiin kohdistuu epäily virkarikoksesta, joka on voinut vaikuttaa muiden ihmisten oikeusturvaan.

Rikosylikonstaapeli toimi niin kutsutun Malmin naisen pääkuulustelijana noin 1,5 vuoden ajan. Saman poliisin piti kuulustella myös huumerikoksista epäiltyä leppävirtalaista naista, mutta yhden epäonnistuneen kuulustelun jälkeen tehtävään vaihdettiin toinen poliisi.

Leppävirtalaisnaisen kuulustelun lisäksi rikosylikonstaapelin toimet liittyvät Kuopion huumepoliisien kohteluun heidän tutkinnassaan. Kyseinen kuulustelija kyseli kuulusteluissa nimittäin paljon etenkin toisista poliiseista, mutta hän ei juurikaan selvittänyt, kuka hasista oli ostanut helsinkiläisnaiselta, milloin ja millaisia määriä.

Miehen kysymykset osoittivat, että hän kohdisti tutkintaa jostain syystä juuri toisiin poliiseihin, mutta etenkin hasiksen levitys jäi samalla tutkimatta. Julkisuuteen ei ole kerrottu, kuka ja miksi tämän linjauksen oli tehnyt.

Hasiksen levityksen tutkiminen edes joltain osin olisi vahvistanut koko Aarnio-tutkintaa ja mahdollista konkreettista näyttöä Aarniota vastaan.

Tiedot pyörineet samassa piirissä, ei tutkita laajemmin

Sen lisäksi, että rikosylikonstaapelin annettiin itse seuloa viestejään ennen tutkintaa, miehen viestien purkua ja kirjaamista teki epäillyn poliisin työkaveri samasta tutkintaryhmästä.

Viestejä kokosi tiedostoksi työkaveri, jonka epäilty poliisi oli maininnut olleen mukana tapaamassa helsinkiläisnaista.

Työkaveri oli siis mahdollinen todistaja miehen virkarikosepäilyissä ja siinä, millaiset välit miehelle oli naiseen, mitä tapaamisilla luvattiin ja käsiteltiinkö niillä aina myös rahasummien antamista.

Tästä yhteydestä huolimatta juuri sama työkaveri kokosi ensin viestit ja sitten lisätutkintapöytäkirjan, johon miehen tekstiviestit liitettiin. Viestit siirrettiin erikseen Aarnio-tutkintaryhmältä myös erilliselle tutkintaryhmälle, joka epäillyn virkarikoksen tutkii.

Virkarikostutkinnan tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Pertti Lahtiola Länsi-Suomen syyttäjänvirastosta vahvistaa, ettei tutkintaa kohdisteta lainkaan epäillyn miehen esimiehiin. Tutkinta tyytyy siihen, että KRP:stä annettiin selvitys miehen tehneen ratkaisunsa yksin.

– Tutkinta on kohdistunut vain yhteen henkilöön. Ajatus oli, että olisin tehnyt asiassa ratkaisuni jo viime vuoden kuluessa, mutta tämä valmistuu nyt pian alkuvuoden aikana, Lahtiola kertoo.

Lahtiola voi ratkaista asian lopettamalla tutkinnan tai siirtämällä sen syyteharkintaan.

Lahtiola ei halua kommentoida sitä lainkaan, miksi tutkija sai itse valita aineiston, mitä häneltä tutkittiin, eikä häneltä vaadittu tai otettu kaikkia naiseen liittyviä viestejä tutkintaan. Myöskään hänen esimiesten osuutta asiaan ei siksi jostain syystä tutkita.

KRP:n julkisuuteen kertoman selvityksen mukaan rikosylikonstaapeli auttoi naista rahallisesti hyvää hyvyyttään eikä asiassa ole vastuuta kellään esimiehistä.

KRP:n päällikön Robin Lardotin MTV:lle antaman haastattelun mukaan KRP:n tekemä tutkinta on Suomen "parasta osaamista" ja tehty huolellisesti ja kaikkien määräysten mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Paateron vääristä puheista rikosilmoitus

Näin poliisi ja rikoksista epäilty nainen viestittelivät kesken tutkinnan

Aarnio-tutkinnassa poliisille jäi vain 200 grammaa hasista

Poliisi maksoi epäillylle naiselle jopa 6 500 euroa, summa suurempi kuin ensin ilmi

Aarnio-tutkinta: Epäilty nainen maksoi kaverinsa 50 000 eurolla ulos vaarasta

Näin Aarnio-vyyhti on edennyt - Jari Aarnion rikostutkintaan liittyvät uutiset

Näin Kuopion huumepoliisien rikosepäilyjen selvittäminen on edennyt