Vitkutteli jutussa lähes kuusi vuotta

Itä-Suomen hovioikeus antoi torstaina varoituksen eteläsavolaiselle käräjäviskaalille tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tuomion perusteena oli vitkuttelu seitsemässä velkomus- tai velkajärjestelyjutussa Pieksämäen käräjäoikeudessa vuosina 2003-2009. Käräjäviskaali ei tehnyt jutuissa toimenpiteitä keskimäärin yli kolmeen vuoteen.

Vanhimman velkajärjestelyjutun käsittely ei edennyt käräjäoikeudessa viiteen vuoteen ja seitsemään kuukauteen. Viimein käräjäviskaali tiedusteli hakijalta, onko maksuohjelman muuttamiselle enää tarvetta. Juttu jäi lopulta silleen, kun hakemus peruttiin.

Mies vetosi oikeudessa muihin töihinsä ja oman sihteerin puuttumiseen, minkä vuoksi juttujen käsittely viivästyi.

Hovioikeus ei pitänyt syitä hyväksyttävinä eikä juttuja poikkeuksellisen laajoina tai vaikeina. Lisäksi velkajärjestelyjen toimenpiteet pitää suorittaa ilman aiheetonta viivytystä, hovioikeus muistutti.

Hovioikeuden mukaan miehen menettely oli omiaan loukkaamaan oikeutta viivytyksettömään oikeudenkäyntiin ja horjuttamaan yleistä luottamusta lainkäytön asianmukaisuuteen.

Valtionsyyttäjä oli vaatinut 59-vuotiaalle käräjäviskaalille sakkorangaistusta. Käräjäviskaali on käräjäoikeuden lainoppinut jäsen, joka voi olla puheenjohtajana siviilijutuissa ja hakemusasioissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.