Voiko lemmikin lihottaminen olla eläinsuojelurikos?

Lemmikkipalstat.net sivustolla huolehditaan koirien lihavuudesta. Nimimerkki cimpula kysyy aloittamassaan keskustelussa, miksi koiran lihottaminen ei ole eläinsuojelurikkomus:

- Tänään näin ehkä läskeimmän koiran, jonka olen eläissäni nähnyt. En edes ensin tunnistanut rotua. Ja kuten arvata saattaa, koiran liikkuminen oli suunnatoman vaikeaa. Miksei näille voi oikeasti tehdä mitään? Tuli henkisesti ja fyysisesti paha olo toisen puolesta, nimimerkki kirjoittaa.

Keskiviikkoiltaan mennessä yli 60 vastausta keränneessä ketjussa aloittajan asia saa runsaasti sympatiaa.

- Kuvottavaa! Meidän naapuritalossa asuu cokkeri narttu joka painaa 26 kg. Mun sakemanninarttu painaa 28 kg. ja kokoeroa cokkerilla ja sakulla on reippaasti, kirjoittaa nimimerkki cokkeri.

- Koira syö just niin paljon kun sille annetaan, ei se tiedä, että siitä on sille haittaa. Se luottaa siihen ruokkivaan käteen ja sen arvostelukykyyn, lisää fatcamp.

Kuopiossa valmiutta puuttua asiaan

Eläinsuojeluasioista Kuopiossa vastaava toinen kaupungineläinlääkäri Paavo Miettinen on valmis tarttumaan asiaan.

- Periaatteessa siihen pitäisi puuttua, mutta kukaan ei ole vielä tehnyt sitä. Jos sellainen tapaus tulee eteen, lähden varmasti viemään sitä eteenpäin, maaliskuusta virkaa hoitanut Miettinen toteaa.

- Se on tarpeettoman kivun ja tuskan tuottamista eläimelle.

Järeimpiä rangaistuksia ylensyöttämisestä voisivat olla sakko ja eläintenpitokielto. Etusijalla ovat tietenkin pehmeämmät keinot.

- Eläinsuojelu lähtee siitä, että omistajaa ohjataan ajoissa neuvoilla ja opastuksella oikeaan suuntaan. Eläinlääkäri on siinä tärkeässä roolissa. Rankaiseminen on äärimmäinen ratkaisu.

Kissan pitää pystyä liikkumaan itse

Puuttumiskynnystä on Paavo Miettisen mukaan vaikea määritellä. Lemmikki voi pöhöttyä monesta syystä, muun muassa kortisonikuurin tai kilpirauhasvian vuoksi. Jos samalla omistajalla on useita eläimiä, hän katsoisi lauman vointia kokonaisuutena.

Yhden rajan hän silti vetää. Sakkokynnys voisi ylittyä, jos esimerkiksi kissa on niin lihava, ettei se pysty liikkumaan itse.

Eläinsuojelusta vastaavalle eläinlääkärille tulee säännöllisesti ilmoituksia liian laihoista lemmikeistä. Liian lihavista ei ole Miettiselle kukaan ilmoittanut.

Hän kehottaa ihmisiä tarttumaan rohkeasti asiaan.

- Pidän sitä hyvin suotavana. Minusta lemmikin lihottaminen on yhtä paha virhe kuin aliravitsemus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.