Vuoden ensimmäisen vauva: Äidin vuosi alkoi onnen kyyneleillä

Kello oli sunnuntaiaamuna 9.23, kun alkaneen vuoden ensimmäinen vauva syntyi KYSissä. Kiuruvedellä asuvien Oona Selanderin ja Jarmo Lappalaisen pikkuinen tyttö painoi syntyessään vain 2 630 grammaa.

– Hän on niin pieni, ihan uskomaton, Selander ihastelee.

Vuoden 2016 viimeinen vauva syntyi uudenvuoden aattona kello 23.30. Lapinlahtelaisten Niina ja Jari Niskasen vauva syntyi kymmenisen tuntia aiemmin kuin Selanderin ja Lappalaisen tytär, mutta syntymävuodet laittavat lasten elämät kulkemaan todennäköisesti eri tahtia.

– Se oli puolesta tunnista kiinni, Niina Niskanen toteaa.

– Kyllä me sitä mietimme, että jos hän joulukuussa syntyy, miten sitten koulu ja kaikki muut menevät, mutta ei sillä ole minun mielestäni suurempaa merkitystä.

Niskasten pojan laskettu aika olisi ollut 20. tammikuuta, joten vuosi 2017 olisi hyvinkin voinut olla hänen syntymävuotensa. Synnytys piti kuitenkin käynnistää.

– Sokereiden takia piti vähän aikaistaa synnytystä. Oli sen verran isokokoinen kaveri tulossa. Siihen nähden kaikki meni hyvin, Niskanen kertoo.

– Hän on ollut ihmeen rauhallinen, eikä turhista itkeskele. Sellainen helpon oloinen on ollut ainakin alkuun.

Selander kuvailee esikoisen syntymän aiheuttamaa tunnetta epätodelliseksi, onnelliseksi ja uskomattomaksi.

– Kyllä siinä itku pääsi, kun vauva ensimmäisen kerran karjaisi, ja taisi isäkin itkeä onnesta. Oli se jotenkin aivan uskomatonta, ei sitä osaa oikein edes kuvailla.

Aiheesta lisää maanantain Savon Sanomissa.

Uutista korjattu 2.1. kello 16:03. Niskasten vauva syntyi kymmenisen tuntia aiemmin eikä myöhemmin  kuin Selanderin ja Lappalaisen tytär.