Vuokra-asunnoilla huijataan jälleen netissä

Tavanomaista halvempi vuokra ja google-suomi – siinä muutamia merkkejä, joista vuokra-asuntohuijauksen voi netissä tunnistaa.

Poliisin tietoon on tullut muutamia asuntoilmoituksia, joissa on tarjottu asuntoa vuokralle Suomessa ilmeisesti ulkomailta käsin. Näitä ilmoituksia on julkaistu myös perinteisillä asunnonvuokraussivustoilla. Ilta-Sanomat kertoi yhdestä tapauksesta viime viikolla.

Ilmoitusta on usein höystetty tarinalla, jossa selitetään, miksi asunnon haltija on joutunut muuttamaan ulkomaille eikä siksi pääse esittelemään asuntoa. Vuokralaista on pyydetty maksamaan vuokraennakko ulkomaisen verkkopalvelimen kautta.

– Vuokraennakkopyynnöt ovat vaihdelleet 1 000 eurosta 2 000 euroon, rikoskomisario Heikki Mansikka-aho Itä-Suomen poliisista sanoo.

Tähän mennessä kyse on vasta yksittäistapauksista, mutta koska vuokra-asuntomarkkinat ovat kuumimmillaan, poliisi katsoi parhaaksi varoittaa kansalaisia.

– Tapauksia on ollut ympäri Suomen.

Ilmiö on tuttu jo aiemmilta kesiltä, kun opiskelijat etsivät asuntoa syksyksi.

Ilmoitukset voivat näyttää aidoilta, sillä niissä on usein käytetty vuokrauspalvelussa jo olevaa tai ollutta tietoa sekä kuvia asunnosta. Jos asunnosta kiinnostunut esittää lisäkysymyksiä, vastaaja käyttää poliisin mukaan usein niin sanottua "google-suomea" ja haluaa vaihtaa kielen englanniksi.

Poliisi on huolissaan etenkin ulkomaalaisista opiskelijoista, jotka eivät taida suomen kieltä tai Suomen kauppatapaa, jolloin huijari saattaa onnistua.

Asunnosta ei kannata maksaa vuokraa tai vuokraennakkoa ennen kuin on nähnyt asunnon ja on varmuus siitä, että asunto on varattu juuri sinulle. Vuokrasopimus kannattaa pyytää aina kirjallisena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.