Vuosi vaihtuu lauhassa säässä – rannikolle ei saada lumipeitettä

Vuoden viimeiset päivät vietetään melko lauhassa säässä. Etelän suunnasta työntyvä lauha ilmavirtaus vallitsee lähipäivien ajan, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

– Vuodenvaihdetta juhlitaan suurimmaksi osaksi pikkupakkasessa, mutta ainakin etelä- ja lounaisrannikolla lämpötila pysyttelee nollan tuntumassa tai sen yläpuolella. Uudenvuodenyönä lounaasta saapuu sadealue, joka liikkuu kohti maan kaakkoisosaa.

Vuoden ensimmäisen päivän aikana sadealue saavuttaa iltaan mennessä Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja eteläisen Lapin. Sadetta kertyy 2–5 millimetriä, ja lumipeite voi kasvaa 2–4 senttimetrin verran.

Maan etelä- ja lounaisosassa sateet tulevat räntänä tai vetenä. Lämpötila on nollan paikkeilla tai muutamassa plusasteessa. Muualla maassa uudenvuodenpäivää vietetään muutamassa pakkasasteessa.

Säätyyppi näyttää Siiskosen mukaan jatkuvan samanlaisena myös alkavalla viikolla.

– Maan etelä- ja keskiosassa ollaan yhä nollan asteen tienoilla ja sää on epävakainen. Voi sataa vettä, räntää tai lunta. Pohjoisempana puolestaan jatkuu pakkassää, lauha ilma ei näytä yltävän sinne asti. Vuodenaikaan nähden koko maassa mennään tavallista lauhemmassa säässä.