Vuosittainen arviointi Ylen riippumattomuudesta saa kannatusta

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (ps.) ja varapuheenjohtaja Arto Satonen (kok.) korostavat vahvaa palomuuria Ylen riippumattomuuden takaajana.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää kehottaa selvityksessään Yleisradiota vahvistamaan riippumattomuuttaan. Riippumattomuutta voitaisiin arvioida vuosittain ja se pitäisi Mäenpään mielestä kirjata Yle-lakiin.

Kivelä ja Satonen kannattavat vuosittaista arviointia.

– Palomuurin vahvistaminen on yksi Olli Mäenpään selvityksen teeseistä. Pitäisin hyvänä ajatuksena tarkastella Ylen riippumattomuutta vuosittain, mutta se on sellainen asia, johon poliitikkojen ei pidä sekaantua. Ylen hallitus päättää jatkotoimista, Arto Satonen sanoo.

Kivelän mielestä myös kirjaus lakiin olisi paikallaan, mikäli kaikki puolueet siihen päätyisivät.

– Siitä täytyisi poliittisten puolueiden keskustella ja päättää yhteisymmärryksessä. Henkilökohtaisesti en sitä vastusta, Kivelä sanoo.

Suomessa parlamentaarista yksimielisyyttä Yle-ratkaisuissa on pidetty tärkeänä.

Päätösvalta strategiaan mietityttää

Liikenne- ja viestintävaliokunnassa on parhaillaan käsiteltävänä mietintö Yle-lain muutoksesta. Siinä hallintoneuvosto saisi jatkossa lisää toimivaltaa hyväksymällä Ylen strategian. Nykyisellään strategian hyväksyy Ylen hallitus.

– Muutos ei ole kovin suuri, sillä hallintoneuvoston tehtävänä on jo nyt vahvistaa strategiset suuntaviivat, Kivelä sanoo.

Mäenpään mukaan nykyisellään strategiassa linjataan Ylen journalistisia painopisteitä, ja poliitikkojen puuttuminen näihin saattaisi vaarantaa Ylen riippumattomuuden.

Kivelä ymmärtää Mäenpään ajatukset herkässä tilanteessa.

– Hallintoneuvoston hyväksymä strategia ei missään tapauksessa voi olla sellainen, jossa mennään toimitus- ja ohjelmapoliittisiin linjanvetoihin ja detaljeihin.

Ylen tulevaisuutta vuosi sitten linjanneessa ns. Satosen työryhmässä ei hallintoneuvoston asemaan strategisessa päätöksenteossa kiinnitetty juuri huomiota.

– Siitä saavutettiin silloin laaja yksimielisyys helposti. Jos näitä asioita lähdetään muuttamaan, se edellyttää kaikkien kahdeksan puolueen mukanaoloa. Suurin tae riippumattomuudelle on juuri se, että linjaukset ovat poliittisen yksimielisyyden takana, Satonen sanoo.

Satosen mielestä nykyisessä tilanteessa voisi kuitenkin olla viisasta korostaa hallintoneuvoston asemaa strategiassa nimenomaan julkisen palvelun tehtävien toteutumisen kannalta.

– Yle-lakiin on tulossa kuulemismenettely. Se tarkoittaa, että jos Yle ottaa uusia tehtäviä tai laajentuu uusille aloille, voidaan kuulla, mikä vaikutus sillä on yhteiskuntaan ja muihin medioihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ylen julkaisujohtaja kiittää selvitystä perusteelliseksi – Hyviä ohjeita vastaaville toimittajille

Yle-selvitys: Terrafame-tapauksessa poikkeuksellista johtamista, Ylen hallituksen tehtävä johtopäätökset