WWF moittii Itämeren rantavaltioita – meren tila on jossain määrin jopa huonontumassa

Kaikki Itämeren yhdeksän rantavaltiota ovat laistaneet sitoumuksistaan terveemmän Itämeren saavuttamiseksi, arvioi ympäristöjärjestö WWF.

Lupauksista huolimatta Itämeren elpyminen on ollut hidasta, ja jossain määrin meren tila on jopa huonontumassa.

Parhaimmin Itämeren suojeluohjelmaa on toteuttanut Ruotsi, ja sen perässä on Suomi. Jumbosijaa pitää Venäjä. WWF painottaa, että mikään rantavaltioista ei ole ryhtynyt riittäviin suojelutoimiin.

Rantavaltiot allekirjoittivat Itämeren suojeluun tähtäävän toimenpideohjelman (BSAP) vuonna 2007. Siinä valtiot sitoutuivat parantamaan Itämeren tilaa merkittävästi vuoteen 2021 mennessä.

WWF:n arvioinnissa kiinnitettiin huomiota rehevöitymisen ehkäisyyn, haitallisten aineiden torjuntaan, luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen ja meriliikenteen turvallisuuden lisäämiseen. Selvityksen mukaan näissä kaikissa on parantamisen varaa.

WWF Suomen ohjelmajohtajan Sampsa Vilhusen mukaan nykyisellä vauhdilla sovittuja suojelutoimia ei saada toteutettua ennen takarajaksi asetettua vuotta 2021.

– Itämeri kärsii edelleen monista ympäristöhaitoista, kuten rehevöitymisestä ja haitallisten vieraslajien leviämisestä, Vilhunen sanoo tiedotteessa.

Itämeren suojelusta vastaavat ministerit kokoontuvat tiistaina keskustelemaan Itämeren nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.