WWF:n pääsihteeri: Suomen luovuttava banaanivaltiostrategiasta

Ympäristöjärjestö WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder on hetken hiljaa kysyttäessä, onko mitään toivoa enää jäljellä.

YK:n tuoreen valtioiden kasvihuonekaasupäästöjä kartoittavan raportin mukaan maiden nykyiset päästövähennyslupaukset kattavat vain kolmasosan nykytilan ja Pariisin tavoitteiden välisestä hiilikuilusta. Lisäksi maapallolla on käynnissä sukupuuttoaalto. Suomessakin on WWF:n mukaan yli 2000 uhanalaista lajia.

– Meillä on kiire, äärimmäinen kiire. On vain muutama vuosi aikaa toimia tai mahdollisuus vaarallisen ilmastonmuutoksen torjuntaan uhkaa livetä käsistämme, Rohweder lopulta vastaa.

Ilmastonmuutoksen torjunta auttaa myös luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä.

Lohdullista on se, että ratkaisut ovat olemassa – niitä on vain käytettävä.

– Lyhyen aikavälin päästövähennystavoitteita tulee kiristää. EU on sopinut vähintään 40 prosentin päästövähennyksistä vuoteen 2030 mennessä, mutta EU:lle ja Suomelle oikeudenmukainen tavoite on 60 prosenttia, Rohweder sanoo.

Erityisen tärkeätä olisi saada päästöt laskuun jo vuoteen 2020 mennessä, kuten myös Bonnin lauantaina päättyneessä ilmastokokouksessa korostettiin.

Suomen metsäpolitiikassa banaanivaltiostrategia

Rohweder kritisoi ankarasti Suomen hallituksen ja metsäsektorin metsä- ja biotalouspolitiikkaa.

– Hallitus ja metsäsektori yrittävät luoda mielikuvaa, että puunhakkuun lisääminen ei haittaa ilmastoa. Samaan aikaan he ristiriitaisesti vastustavat sitä, että lisähakkuiden ilmastovaikutuksista joutuisi vastuuseen.

Rohweder viittaa EU:ssa tällä hetkellä neuvoteltavaan Lulucf-asetukseen, joka määrittelee lopulta sen, minkä verran Suomessa voidaan hakata lisää metsiä ilman että sitä joutuu kompensoimaan päästövähennyksillä muilla sektoreilla tai ostamaan nieluyksiköitä muilta mailta. Kun komissio antoi asetusehdotuksen kesällä 2016, se herätti myös Suomessa keskustelun puun käytön mielekkyydestä ilmaston näkökulmasta.

Suomen metsäpolitiikassa noudatetaan Rohwederin mukaan banaanivaltiostrategiaa.

– Metsäsektorin investoinnit nojaavat valtaosin lisääntyvään metsien käyttöön. Jatkuvien lisähakkuiden ja matalan lisäarvon bulkkituotannon lisäämisen ja hintakilpailun eli banaanivaltiostrategian sijaan puusta pitäisi pystyä luomaan paljon enemmän lisäarvoa.

WWF:n arvion mukaan 2010-luvun keskimääräisen hakkuumäärän tasolla – maksimissaan noin 70 miljoonaa kuutiota vuosittain – metsätaloutta on mahdollisuus kehittää metsäluonnon monimuotoisuuden kannalta kestävään suuntaan. Se kuitenkin edellyttää suojelualan kasvattamista nykyisestä noin viidestä prosentista 17 prosenttiin, siirtymistä talousmetsissä sataprosenttisesti FSC-sertifiointiin ja kantojen jättämistä metsiin.

Tieteelliseen yhteisymmärrykseen voi luottaa

Rohweder korostaa, että tieteellinen yhteisymmärrys siitä, että lisähakkuut pienentävät metsien hiilinielua useiden vuosikymmenien ajaksi, on erittäin vahva.

– Siihen voi luottaa, sanoo Rohweder, vaikka esimerkiksi lukuisat poliitikot yrittävät luoda mielikuvaa, ettei hiilinielu vähenisi lisähakkuiden myötä. He vetoavat siihen, että vanhat metsät eivät enää toimi tehokkaina hiilinieluina ja metsiä pitää uudistaa.

Vanha metsä toimii kuitenkin suurena hiilivarastona ja myös hiilinieluna.

– Jos metsä hakataan, valtaosa puuhun sitoutuneesta hiilestä siirtyy muutamassa vuodessa metsästä ilmakehään sitä lämmittämään. Lisäksi menetämme metsän hiilinielun yli 20 vuodeksi, koska vasta useiden vuosien jälkeen pienet taimet alkavat sitoa hiiltä merkittäviä määriä. Mitä enemmän on avohakkuita, sitä enemmän menetämme hiilinieluja. Useat mallinnukset osoittavat, että yli sadan vuoden aikavälillä Suomessa ilmaston kannalta paras metsien uudistamistahti eli hakkuiden määrä olisi nykyistä alempi eikä korkeampi, Rohweder havainnollistaa.

Jokainen voi teoillaan torjua ilmastonmuutosta

Jokaisella ihmisellä on mahdollisuus omassa elämässään torjua ilmastonmuutosta. Enin osa ilmakehää lämmittävistä hiilidioksidipäästöistä aiheutuu liikenteestä, asumisesta ja syömisestä.

– Asumista ja liikennettä koskee fossiilisen energian käyttö. Energiatehokkuutta on parannettava ja siinä erittäin tärkeänä tekijänä on asuntojen lämmitystarpeen vähentäminen esimerkiksi energiaremonttien avulla. Rakennusten energiatehokkuuskorjausten määrä on vähintään tuplattava, Rohweder vaatii.

Lämmityksessä pitäisi siirtyä lämpöpumppuihin, aurinkoenergiaan, geotermiseen energiaan sekä kehittää lämmönvarastointia ja kysyntäjoustoa.

Liikenteessä on Rohwederin mukaan käytettävä aina kun mahdollista kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Hän itse esimerkiksi tekee työmatkat Suomessa pääsääntöisesti junalla.

– Henkilöautoliikenteessä on siirryttävä sähköautoihin. Kestäviä biopolttoaineita on niin vähän saatavilla, että ne pitää säästää sinne, missä muita ratkaisuja ei tällä hetkellä ole saatavilla, kuten lentoliikenteeseen, Rohweder huomauttaa

Esimerkiksi EU:ssa on vahva näkemys siitä, että henkilöautoliikenne sähköistyy nopeasti. Tavoitteiden mukaan sähköautojen vaatima energia saadaan lisäämällä energiatehokkuutta muualla, etenkin asumisessa ja kuluttamisessa.

Ruokavalinnat vaikuttavat myös ilmastoon.

– Ruoan ja kulutuksen ilmastovaikutukset ovat yhtä suuret kuin liikenteen. Lihan hiilijalanjälki on moninkertainen verrattuna kasvisraaka-aineisiin. Myös kestävä kala on hyvä vaihtoehto, Rohweder sanoo.

WWF:n mukaan kestävää kalaa ovat etenkin kotimaiset järvikalat sekä kotimaassa kasvatettu kirjolohi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hovioikeus kovensi lelusalakuljettajana tunnetun Rami Adhamin tuomiota – vuosi ja 10 kuukautta vankeutta

Näkökulma: Hikeä pukkaa, kun miettii, mitä kaikkea tuoreet ylioppilaat ovat joutuneet kokemaan

Korona-aika muutti ostoskäyttäytymistä – puolet suomalaisista osti keväällä verkosta joitain tuotteita ensimmäistä kertaa

Uutissuomalainen: Valtaosa suomalaisista aikoo ottaa koronarokotteen

USU-gallup: Kaksi kolmesta suomalaisesta ottaisi koronarokotteen – yli 70-vuotiaat ovat siitä kaikkein varmimpia

Pikavauhtia runnottu laki ravintoloiden avaamisesta on tarkoitus sinetöidä tänään – maanantaina pitäisi päästä jo ravintoloihin istuskelemaan

Kevitsan kaivoksella Sodankylässä sammutettiin maanalainen tulipalo – pitkät savusukellukset vaikeuttivat sammutusta

Kolme koiraa kuoli tulipalossa Naantalissa

Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä tulipalo

Viro sallii suomalaisten saapumisen ilman karanteenia kesäkuun alusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.