Wille Riekkinen sai Saima-mitalin

Kuopion hiippakunnan emerituspiispa Wille Riekkinen sai vuosittain jaettavan Saima-mitalin Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston vuosijuhlassa Kuopion kaupungintalolla perjantaina. Itä-Suomen yliopisto ja Savon Sanomat myönsivät tunnustuksen Riekkiselle hänen ansioistaan vahvana kirkollisena ja yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Riekkinen on edustanut kirkon piirissä avarakatseisuutta, saarnannut vähemmistöjen kunnioittamisen puolesta ja huolehtinut samalla siitä, että kirkon jäsenten yhdessä päättämästä järjestyksestä on pidetty kiinni. Palkitsijoiden mukaan "oppineisuus ja kansanomaisuus ovat yhdistyneet Riekkisessä tavalla, joka on tehnyt hänestä ihmisen kokoisen piispan". Riekkinen on ottanut myös aktiivisesti kantaa yhteiskunnallisiin teemoihin ja hänen sanaansa on kuunneltu.

Saima-mitali on luennoitsijapalkinto, joka jatkaa J.V . Snellmanin Kuopiossa vuonna 1844 perustaman Saima-lehden perinnettä nykyajassa. Mitali on jaettu vuodesta 1983 lähtien tunnustuksena suomalaisen henkisen tai taloudellisen kehityksen kansalliselle vaikuttajalle.

Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto jakoi vuosijuhlassaan kaikkiaan 831000 euroa 106 apurahasaajalle. Tieteeseen apurahoista suuntautui 556000 euroa ja taiteeseen 275000 euroa.

Rahasto myönsi kokovuotiset taiteilija-apurahat (21000 euroa) kuopiolaiselle kirjailijalle Jouni Tossavaiselle ja kuopiolaissyntyiselle, Helsingissä nykyisin asuvalle kuvataiteilijalle Jukka Huhtalalle.

Kokovuotiset tutkija-apurahat (21000 euroa) saivat väitöskirjatöihinsä siilinjärveläinen Jani Leskinen, kuopiolainen Nils Danner, leppävirtalainen Reija Männikkö, kuopiolainen Jukka Liukkonen ja jyväskyläläinen Miia Kuha. Lisäksi tohtorien kokovuotiset apurahat (25000 euroa) myönnettiin kuopiolaisille Irma Nykäselle, Aino Kinnuselle, Jari Haloselle ja Hanna Leschille.

Lue Wille Riekkisen haastattelu Savon Sanomien lauantain kulttuurisivulta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.