Yön uutiskooste: Euro elpyi hetkellisesti Macronin Ranskan vaalivoiton jälkeen

Ranskassa EU-myönteisen Emmanuel Macronin voitto presidentinvaaleissa näkyi hetkellisenä elpymisenä euron kurssissa.

Euro nousi hetkellisesti 1,1023 dollariin, korkeimmilleen sitten marraskuun. Vielä perjantaina euron kurssi oli 1,0998 suhteessa dollariin.

Lisäksi euro nousi hieman Japanin jeniin nähden, 124.59 jeniin.

Muutokset olivat kuitenkin maltillisia verrattuna Ranskan vaalien ensimmäisen kierroksen reaktioihin. (Lähde: AFP)

 

Hoitopaikoissa on runsaasti kosteusvaurioita

Sisäilmaongelmat terveydenhuollon rakennuksissa ovat asiantuntijoiden mukaan hyvin yleisiä Suomessa.

Jo muutama vuosi sitten arvioitiin, että 20–25 prosenttia terveydenhuollon rakennusten pinta-alasta kärsii merkittävistä kosteusvaurioista, jotka pitäisi viipymättä korjata.

Korjaustoimet viipyvät kuitenkin edelleen osin taloussyistä, arvioi työterveyden professori Kari Reijula Helsingin yliopistosta. Reijulan mukaan kunnista on lisäksi usein puuttunut muun muassa asianmukainen ennakoiva kuntokartoitus.

 

Veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä käsillä

Veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on joko huomenna tai tiistaina 16. toukokuuta. Palautuspäivä on merkitty kotiin tulleen ilmoituksen etusivulle. Verottaja kehottaa tarkistamaan, että esitäytetyn ilmoituksen tiedot ovat oikein. Jos mitään tietoja ei puutu, muuttamatonta ilmoitusta ei tarvitse palauttaa erikseen. Ilmoituksen voi tehdä myös verohallinnon verkkopalvelussa.

 

Lähes kaikki äänet laskettu: Macronille yli 65 prosentin äänisaalis

Ranskassa uudeksi presidentiksi valitun En Marche -liikkeen Emmanuel Macronin äänisaalis oli presidentinvaalien toisella kierroksella noin 65,8 prosenttia, kun liki kaikki äänet oli laskettu. Asiasta kertoo France24-uutiskanava.

Macronin vastaehdokkaan, Kansallinen rintama -puolueen Marine Le Penin kannatus jäi noin 34,2 prosenttiin.

Äänestysprosentti jäi 75 tuntumaan.

 

Macron kannattajien hurratessa: Tänä iltana Ranska voitti

Ranskassa presidentinvaalit voittanut keskustaliberaali Emmanuel Macron saapui hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa puhumaan kannattajilleen Pariisissa. Tuhansia ranskalaisia kokoontui jo aikaisemmin illalla juhlimaan Macronin voittoa Louvren edustalle.

Macron saapui Euroopan hymnin eli Oodin ilolle saattelemana kannattajiensa eteen. Hän aloitti voitonpuheensa toteamalla, että Ranska voitti tänä iltana. Macron sanoi kannattajilleen Euroopan ja maailman kääntäneen katseensa Ranskaan.

Macron sanoi, ettei Ranska anna periksi pelolle ja jakautumiselle. (Lähde: AFP)

 

Macron sai ääniä kaiken ikäisiltä

Ranskan uudeksi presidentiksi valittua Emmanuel Macronia äänestivät kaiken ikäiset, kertoo Ipsos-tutkimuslaitos. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.

Macron voitti jokaisessa Ipsosin määrittelemissä ikäluokassa. Esimerkiksi 18–24-vuotiaissa Macronille antoi äänensä noin 66 prosenttia äänestäjistä. Puolestaan esimerkiksi yli 60–69-vuotiaissa Macronia äänesti noin 70 prosenttia.

 

Kolmasosa ranskalaisista ei löytänyt ehdokasta presidentinvaaleista

Ranskalaisista kolmasosa ei äänestänyt eilisessä presidentinvaalien ratkaisevassa kierroksessa lainkaan tai jätti hylätyn äänestyslipukkeen. Vastaavaa ei ole tapahtunut Ranskassa liki 50 vuoteen.

Äänestysprosentti jäi 75 tuntumaan. Yhtä innottomasti ranskalaiset äänestivät viimeksi presidentinvaaleissa vuonna 1969. Lisäksi tyhjiä tai muista syistä hylätyksi tulleita äänestyslipukkeita jätettiin Ranskan sisäministeriön mukaan ennätysmäärä. Kaikista annetuista äänistä hylättiin yhdeksän prosenttia.

Yhdeksi syyksi on arveltu, että osa äänestäjistä ei kokenut voivansa kannattaa kumpaakaan ehdokasta sen jälkeen, kun perinteiset pääpuolueet putosivat ratkaisevalta toiselta kierrokselta. (Lähde: AFP)

 

May keskusteli Macronin kanssa brexitistä

Britannian pääministeri Theresa May on keskustellut brexitistä Ranskan tulevan presidentin Emmanuel Macronin kanssa, kertoo Britannian pääministerin kanslia.

Kanslian mukaan johtajat keskustelivat lyhyesti brexitistä ja May myös toisti Macronille, että Britannia haluaa vahvan kumppanuuden vakaan ja menestyvän EU:n kanssa unionista lähdettyään.

Twitterissä Macronia jo kertaalleen onnitellut May esitti onnittelunsa valitulle presidentille myös puhelimitse. (Lähde: AFP)

 

Tokion pörssi nousussa Macronin voiton jälkeen

Tokion pörssin Nikkei 225 -indeksi nousi 1,35 prosenttia maanantaina Ranskan vaalituloksen jälkeen.

Japanin keskeinen Nikkei-indeksi kipusi reilu 263 pistettä 19 709 pisteeseen.

Laajempi Topix-indeksi nousi 1,22 prosenttia. (Lähde: AFP)

 

Leijonat yrittää ryhdistäytyä MM-jäällä Tshekkiä vastaan

Suomi kohtaa tänään jääkiekon MM-kisoissa kolmannessa turnausottelussaan Tshekin.

Suomella on alla kahdesta alkulohkopelistään voitto Valko-Venäjästä maalein 3–2 ja 1–5-tappio Ranskalle.

Tshekki aloitti kisat 1–4-häviöllä Kanadalle, mutta voitti toisessa ottelussaan Valko-Venäjän 6–1.

Suomi on kohdannut Tshekin viimeksi MM-turnauksessa toukokuussa 2015 Prahassa. Tshekki pudotti puolivälierissä Suomen jatkosta maalein 5–3.

B-lohkon ottelu Suomi–Tshekki alkaa Pariisissa kello 21.15.

 

Rinteen Nashville teki seurahistoriaa - eteni Läntisen konferenssin finaaleihin

Jääkiekon NHL:ssä Nashville on edennyt Läntisen konferenssin finaaleihin. Nashville voitti ottelusarjaparinsa St. Louisin toisen pudotuspelikierroksen ottelussa, mikä toi joukkueelle vaaditun neljännen voiton sarjassa. Ottelu päättyi maalein 3–1. Ottelusarja puolestaan päättyi voitoin 4–2.

Samalla Nashville teki seurahistoriaa, sillä se ei ole koskaan aiemmin edennyt lohkofinaaleihin.

Nashvillen maaleista vastasivat Roman Josi, Ryan Johansen ja Calle Jarnkrok.

Pekka Rinne torjui 23 kertaa.

Puolestaan Edmonton murskasi Anaheimin maalein 7–1. Voitot ovat nyt tasan 3–3.