Yön uutiskooste: FBI:n ex-johtaja Robert Mueller johtamaan Venäjä-tutkintaa

Yhdysvaltain oikeusministeriö on nimittänyt liittovaltion poliisin FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin johtamaan Venäjä-tutkintaa. Asiasta kertoi apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein.

Washington Postin mukaan Rosenstein sanoo tiedotteessa, että hän päätti asiasta ainutlaatuisten olosuhteiden takia.

Lehti kertoo, että Rosensteinin mukaan Mueller on suostunut tehtävään. Mueller toimi FBI:n johdossa vuosina 2001–2013. (Lähde: AFP)

 

Trump: Odotan, että Venäjä-tutkinta saadaan nopeasti päätökseen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo tiedotteessa, että kuten hän on monta kertaa sanonut, perusteellinen tutkinta tulee vahvistamaan sen, ettei hänen kampanjansa ole juonitellut minkään ulkomaalaisen toimijan kanssa.

Tiedotteessa Trump sanoo myös odottavansa, että tutkinta saadaan päätökseen nopeasti.

Tiedote julkaistiin sen jälkeen, kun Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri oli kertonut, että oikeusministeriö on nimittänyt liittovaltion poliisin FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin vetämään Venäjä-tutkintaa. (Lähde: AFP)

 

Demokraateilta kiitosta

Päätös nimittää FBI:n entinen johtaja Robert Mueller johtamaan Venäjä-tutkintaa on saanut kiitosta demokraateilta.

Esimerkiksi Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi sanoi Twitterissä, että Muellerin nimitys on hyvä ensiaskel. Tiedotteessaan Pelosi painottaa, että Trumpin hallinnon on varmistettava, että Muellerilla on tarvittavat resurssit ja itsenäisyys tutkinnan toteuttamiseksi.

Puolestaan senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer tviittasi, että Mueller on juuri oikea valinta Venäjä-tutkintaan.

 

Myös senattin tiedustelukomitean johto kehui päätöstä

Myös Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean johto toivotti Robert Muellerin nimityksen tervetulleeksi, kertoo Guardian. Komitean puheenjohtaja Richard Burr ja varapuheenjohtaja Mark Warner sanovat lehden mukaan, että päätös on positiivista kehitystä, joka antaa amerikkalaisille varmuutta siihen, että tutkinta tehdään oikeudenmukaisesti ja vapaana poliittisesta vaikuttamisesta.

 

Yhdysvalloissa osakekurssit laskivat Trumpia ympäröivän poliittisen epävarmuuden myötä

Yhdysvalloissa osakekurssit laskivat terävästi keskiviikkona presidentti Donald Trumpia ympäröivien skandaalien myötä.

Poliittinen epävarmuus sai Dow Jones -indeksin laskemaan 1,8 prosentilla. Pudotus oli suurin sen jälkeen, kun Trump valittiin presidentiksi.

Lisäksi S&P 500 laski myös 1,8 prosenttia. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi suistui puolestaan 2,6 prosentin laskuun.

Trump on viime päivinä seilannut skandaalista toiseen. Markkinoilla on epäilty, että Trumpin vaikeudet jarruttavat suunniteltuja veronalennuksia ja investointeja, joiden on määrä vauhdittaa Yhdysvaltojen taloutta. (Lähde: AFP)

 

Kreikan parlamentti äänestänee tänään säästötoimista

Kreikan parlamentin odotetaan äänestävän tänään säästötoimista. Uudet säästötoimet ovat ehto sille, että Kreikka saa uuden lainaerän lainoittajiltaan.

Lainoittajat vaativat maalta lisäleikkauksia ja veronkorotuksia vuosille 2019–2020.

Uudet säästötoimet saivat tuhannet kreikkalaiset kaduille keskiviikkona. Ammattiliitot järjestivät myös vuorokauden kestävän yleislakon.

 

Unicef: Yksin liikkuvien pakolais- ja siirtolaislasten määrä ennätyslukemissa

Yksin liikkuvien pakolais- ja siirtolaislasten määrä on ennätyslukemissa, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Unicefin raportin mukaan yksin liikkuvien lasten määrä on noussut lähes viisinkertaiseksi vuodesta 2010. Vuosien 2015–2016 aikana tilastoitiin yhteensä 300 000 yksin liikkuvaa lasta 80 eri maassa.

Raportti kertoo, että kasvava määrä pakenevia lapsia joutuu turvautumaan vaarallisiin reitteihin, salakuljettajiin ja ihmiskauppiaisiin.

Järjestö on huolissaan lasten osuudesta ihmiskaupan uhrien luvuissa myös Euroopassa. Länsi- ja Etelä-Euroopassa sekä Keski- ja Kaakkois-Euroopassa neljännes tunnistetuista ihmiskaupan uhreista on lapsia.

 

Uuden Teollisuusliiton puheenjohtajisto valitaan tänään

Uuden kolme liittoa yhdistävän Teollisuusliiton johtajisto julkistetaan tänään ylimääräisessä liittokokouksessa Helsingissä.

Liiton puheenjohtajaksi on nousemassa Metalliliiton nykyinen puheenjohtaja Riku Aalto.

Uuden Teollisuusliiton muodostavat Metalliliitto, Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM ja Puuliitto. Liittofuusio toteutetaan siten, että TEAMin ja Puuliiton ammattiosastot hakevat jäsenyyttä uudessa Teollisuusliitossa.

Lähes 230 000 jäsenen liitto aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa.

 

Turussa yksi kuoli ja neljä loukkaantui ulosajossa

Turussa yksi ihminen on kuollut ja neljä loukkaantunut ulosajossa, kertoo poliisi. Poliisin mukaan surmansa saanut kuoli onnettomuuspaikalla.

Loukkaantuneiden vammojen vakavuudesta ei ole vielä kerrottu.

Poliisin mukaan auto suistui tieltä rampissa, joka poistuu Ohikulkutieltä Vahdontielle. Autossa oli kyydissä viisi ihmistä.

Hälytys onnettomuudesta tuli hieman ennen puoltayötä keskiviikkona.

Poliisi tiedottaa asiasta seuraavan kerran aamulla.

 

Ylioppilaskokeiden tulokset julki

Kevään ylioppilaskokeiden tulokset tulevat julki tänään. Ylioppilaslautakunta antaa koetulokset lukioille aamukahdeksalta. Oppilaat saavat tuloksensa omasta lukiostaan.

Kaikkien keväällä tutkinnon suorittaneiden ylioppilaiden nimet julkaistaan ylioppilaslautakunnan nettisivuilla maanantaina 29. toukokuuta.

Ylioppilastutkintoon osallistui tänä keväänä kaikkiaan reilut 40 000 kokelasta.

 

Leijonat kamppailee paikasta MM-mitalipeleihin

Suomen jääkiekkomaajoukkue kohtaa tänään Kölnissä MM-kisojen puolivälierässä Yhdysvallat. Ottelussa on panoksena pääsy turnauksen mitalipeleihin.

Kölnissä pelannut Yhdysvallat voitti A-alkulohkon. Suomi oli Pariisissa pelatun B-lohkon neljäs eli pääsi lohkosta viimeisenä pudotuspeleihin.

Yhdysvallat on hävinnyt MM-kisoissa isäntämaa Saksalle. Suomi kärsi alkulohkossa kolme tappiota.

Suomi on kohdannut Yhdysvallat MM-puolivälierissä viidesti. Voitot ovat Suomelle 4–1.

Ottelu alkaa kello 17.15.