Yön uutiskooste: Myös hurrikaanit uhkaavat Floridaa, odotettavissa pitkiä sähkökatkoja

Hurrikaani Irma on jättänyt Kuuban ja lähestyy meren yli Floridaa. Lämpimän meriveden yllä myrskyn pelätään keräävän voimiaan ja voivan vahvistua neloskategorian hurrikaaniksi.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen mukaan Floridaan on jo saapunut tuulia, joiden voimakkuus lähentelee hurrikaanilukemia. Voimakkaimmat tuulet on mitattu myrskyn reitillä ensimmäisinä olevilla Florida Keysin saarilla.

Hurrikaanituhoihin varautuvassa Yhdysvaltain Floridassa varoitetaan myös tornadoista. Tornadovaroituksia on annettu eteläiseen Floridaan.

CNN:n mukaan havainto vaarallisesta tornadosta on vahvistettu ainakin Browardin piirikunnasta.

Tornado on nopeasti pyörivä ilmapilari, joka kestää yleensä muutamia minuutteja. Voimakkaimmat voivat kuitenkin riehua tunninkin. Tornadot voivat aiheuttaa suurta tuhoa repiessään tielleen osuneen irtoaineksen mukaansa.

 

Floridan sairaaloita ja hoitokoteja evakuoitu, vapaaehtoisia hoitajia ilmoittautui tuhansittain

Floridassa sairaaloita ja hoitokoteja on evakuoitu lähestyvän hirmumyrskyn tieltä.

Lauantai-iltana paikallista aikaa 29 sairaalaa ja liki 300 hoitokotia oli ilmoittanut evakuoinneista, kertoo Wall Street Journal. Potilaita on siirretty pahimpien riskialueiden sairaaloista turvallisemmaksi arvioitujen alueiden sairaaloihin.

Floridan sairaalaliiton mukaan sairaalat ovat niin varautuneita myrskyyn kuin mahdollista on.

Lisäksi erityishoitoa tarvitseville ihmisille on perustettu hätämajoituspaikkoja, joihin on hakeutunut noin 5 000 ihmistä. Vapaaehtoisia hoitajia majoituksiin on ilmoittautunut tuhansittain. Viranomaiset kutsuvat heitä työhön tarpeen mukaan.

 

Donald Trump floridalaisille: Paetkaa nyt, omaisuus on korvattavissa, ihmishenget eivät

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kehottanut Irma-hurrikaanin reitillä asuvia amerikkalaisia pakenemaan alueelta.

Trump jakoi Twitterissä videon, jolla hän kehottaa ihmisiä poistumaan myrskyn tieltä. Trumpin mukaan ihmisten turvallisuus on kaikkea muuta tärkeämpää. Hän sanoo, että omaisuus on korvattavissa, mutta ihmishenget eivät.

Trumpin mukaan kyseessä on "valtavan tuhovoimainen myrsky".

 

Floridan kuvernööri pelkää asukkaiden aliarvioivan lähestyvän myrskyn voiman

Floridan kuvernööri Rick Scott pelkää osavaltion asukkaiden aliarvioivan Irma-hurrikaanin voiman. Erityisen huolissaan Scott sanoo olevansa siitä, etteivät ihmiset muista varoa myrskyn myötä nousevaa merenpintaa. Scott muistuttaa asukkaita siitä, ettei myrskyvaara ole ohi tuulten tyyntyessä, vaan myös vesimassat aiheuttavat hengenvaaraa.

Kuvernöörin kommenteista kertoo Guardian.

Floridan lounaisosaan odotetaan jopa yli 4,5 metrin nopeaa merenpinnan nousua. Ilmiötä kutsutaan myrskyvuokseksi.

 

Floridan pahimmille riskialueille jääneitä kehotetaan hakeutumaan suojaan myrskytuulien yltyessä

Irma-hurrikaanin rantautumista odottavassa Yhdysvaltain Floridassa pahimmille riskialueille jääneitä kehotetaan hakeutumaan suojaan.

Florida Keysin saarilla evakuoitumasta kieltäytyneet voivat hakeutua muun muassa kouluihin avattuihin hätämajoituksiin. Suojapaikoissa ei kuitenkaan ole palveluja tai pelastushenkilökuntaa.

Riskialueille jääneille tähdennetään myös, ettei heitä katastrofin iskiessä päästä nopeasti auttamaan. Asiasta kertoo muun muassa Guardian.

 

Floridassa odotettavissa jopa päiviä kestäviä sähkökatkoja

Hurrikaani Irma saattaa aiheuttaa Floridan osavaltioon jopa päiviä kestäviä sähkökatkoja, uutisoi CNN.

Yhdysvaltain katastrofivirasto Feman mukaan miljoonat floridalaiset saattavat joutua pärjäämään sähköttä useita päiviä, joillakin alueilla mahdollisesti jopa viikkoja. Fema on kehottanut floridalaisia varautumaan sähkökatkoihin. Tuhannet ovat jo ilman sähköä.

Mediatietojen mukaan esimerkiksi varageneraattorit ovat myyty loppuun suurimmalla osalla riskialueita.

 

Sloane Stephens voitti naisten Yhdysvaltain avoimet ja ensimmäisen grand slam -turnauksensa

Yhdysvaltain avoimen tennisturnauksen naisten kaksinpelin finaalitaisto kahden yhdysvaltalaisen välillä päättyi Sloane Stephensin voittoon. Stephens kaatoi vastustajansa Madison Keysin 6–3, 6–0.

Kyseessä on 24-vuotiaan Stephensin ensimmäinen grand slam -tason turnausvoitto.

Hän vie kotiin myös 3,7 miljoonan dollarin eli reilun kolmen miljoonan euron palkintosumman.

 

Kansalaistottelemattomuus paperittomien auttamisessa saa hyväksyntää vihreiltä ja vasemmistoliitolta

Vihreiden ja vasemmistoliiton mukaan kansalaistottelemattomuus voi olla hyväksyttävä keino laittomasti maassa oleskelevien ihmisten eli paperittomien auttamisessa. Puolueet kuitenkin painottavat, että ne eivät hyväksy väkivaltaa.

Kansalaistottelemattomuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että paperittomia auttava henkilö ei noudata epäoikeudenmukaisena pitämäänsä lakia tai päätöstä.

STT:n kyselyssä paperittomien auttamisen hyväksyy enemmistö eduskuntaryhmistä. Valtaosa ryhmistä kuitenkin vastustaa sitä, että auttamalla uhmattaisiin lainsäädäntöä.

 

Sunnuntaisuomalainen: Ministeriö selvittää, pitäisikö aikuisia panna pakkohoitoon löyhemmillä kriteereillä

Sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään, toimisiko aikuisilla pakkohoitoon määräämisessä sama järjestelmä kuin alaikäisillä, kertoo Sunnuntaisuomalainen.

Suomessa alaikäisen pakkohoitoon määrääminen ei välttämättä edellytä mielisairautta, vaan alaikäinen voidaan määrätä hoitoon myös vakavan mielenterveyden häiriön takia. Alaikäisillä sellainen on esimerkiksi vakava itsetuhoisuus. THL:n ylilääkäri, psykiatrian erikoislääkäri Jukka Kärkkäinen sanoo, että uudistuksessa mietitään sitä, onko psykoosi aikuisen pakkohoitoon liian korkea kriteeri.

Ministeriö haluaa pakkohoitoon määräämisen kriteerien muutoksen istuvan hallituksen käsiteltäväksi.

 

Suomennoksia tehdään entistä tiukemmilla aikatauluilla

Kirjoja, elokuvia ja tv-sarjoja käännetään yhä kiivaampaan tahtiin, kertovat suomentajat Jaana Nikula ja Anna-Maija Ihander.

Kiire kirjallisuuden kääntämisessä johtuu siitä, että teokset halutaan kauppoihin samaan aikaan alkukielisten versioiden kanssa. Tv-sarjat ja elokuvat siirretään verkon striimauspalveluihin pian ilmestymisen jälkeen, ja tekstitykset on tehtävä yhdellä kertaa.

Kääntäjien huolena on, että tiukat aikataulut vaikuttavat suomennosten laatuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.