Yön uutiskooste: Nordealta odotetaan pääkonttoripäätöstä, Trump julisti hätätilan myrskyn takia

Finanssikonserni Nordealta odotetaan vihdoin tänään päätöstä kotipaikasta. Nordea on selvittänyt mahdollisuuksia muuttaa pääkonttorinsa pois Ruotsista Suomeen tai Tanskaan. Nordean mukaan sille on tärkeintä sääntely-ympäristön tasapuolisuus, ennakoitavuus ja vakaus.

Emoyhtiön kotipaikan mahdollinen siirto ei Nordean mukaan vaikuttaisi asiakkaisiin ja koskisi vain hyvin rajattua määrää työntekijöitä.

 

Barentsin alueen viranomaisilla pelastusharjoitus Petroskoissa

Suomi, Ruotsi, Norja ja Venäjä harjoittelevat pelastustoimen yhteistyötä Petroskoissa Venäjällä. Joka toinen vuosi järjestettävän Barentsin alueen pelastusharjoituksen varsinainen harjoitusvaihe alkaa tänään.

Suomesta harjoitukseen osallistuu muun muassa palo- ja pelastusasiantuntijoita ja lääkinnällisen evakuoinnin arviointitiimi. Yhteensä suomalaisia on mukana noin 90.

Barentsin euroarktinen alue käsittää Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän pohjoiset alueet. Mailla on sopimus alueen yhteistyöstä onnettomuuksien ehkäisyssä, niihin varautumisessa ja pelastustoiminnassa.

 

Uutissuomalainen: Tulottomien kotitalouksien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti Suomessa

Kokonaan tulottomien kotitalouksien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti Suomessa, kertoo Uutissuomalainen.

Tämän vuoden heinäkuussa Suomessa oli noin 47 000 sellaista kotitaloutta, joilla ei ollut tulona muuta kuin toimeentulotuki ja mahdollinen asumistuki. Tulottomien kotitalouksien määrä on yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa, sillä vielä vuonna 2013 tulottomia kotitalouksia oli Kelan tutkimuksen mukaan reilut 20 750.

 

Trump julisti hätätilan Floridaan, Puerto Ricoon ja Neitsytsaarille Irman takia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julistanut hätätilan Floridaan, Puerto Ricoon ja Yhdysvaltain Neitsytsaarille Irma-hirmumyrskyn takia. Asiasta kertovat CNN ja ABC News.

Presidentin julistama hätätila tarkoittaa, että näille alueille on helpompi suunnata liittovaltion rahoittamaa apua, jos myrskytuhot paisuvat suuriksi.

Irma kasvoi eilen Karibianmerellä voimakkaimman viitosluokan hurrikaaniksi ja sen on varoitettu olevan erittäin vaarallinen. Irma on jo voimakkaampi kuin viime kuun loppupuolella Yhdysvaltain Texasissa ja Louisianassa riehunut Harvey-hurrikaani, joka yltyi voimakkaimmillaan neljännen kategorian hirmumyrskyksi.

 

 

Turisteja ja asukkaita evakuoidaan Irman tieltä Floridassa ja Karibialla

Asukkaita ja turisteja on evakuoitu Irma-myrskyn tieltä Yhdysvaltain Floridassa ja Karibian lomasaarilla. Irma-myrskyn odotetaan etenevän ensin Karibian saarille kuten Guadeloupeen ja jatkavan sitten kohti Floridaa ja Haitia.

Guadeloupen saarella koulut ja virastot on suljettu ja rannikkoalueen asukkaat aiotaan siirtää turvallisemmille alueille. Sairaalat ovat varautuneet kasvattamalla lääkevarastojaan ja varastoimalla ruokaa ja juomavettä. (Lähde: AFP)

 

Lähestyvä Irma-myrsky mylläsi appelsiinimehun hintaa New Yorkin pörssissä

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssissä appelsiinimehun futuurien hinta on noussut lähestyvän Irma-hurrikaanin takia. Irma lähestyy Floridan osavaltiota, joka on Yhdysvaltain suurin appelsiinimehun tuottaja. Irma-myrskyn pelätään aiheuttavan tuhoja hedelmäviljelyksille.

Myös puuvillan futuurien hinta nousi. Kuidun hintaan oli vaikuttanut jo aiemmin niin ikään puuvillaa tuottavassa Texasissa ja Mississipin suistossa tulvia nostattanut Harvey-myrsky.

Myrskyjen tähden myös polttoaineen hinta on nousussa, sillä Meksikonlahdella riehunut Harvey vaikutti Yhdysvaltain öljyn- ja kaasuntuotantoon. (Lähde: AFP)

 

Meksiko tuomitsee Trumpin päätöksen lakkauttaa Unelmoijat-suojeluohjelma

Meksiko tuomitsee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöksen lakkauttaa Unelmoijat-nimellä tunnettu suojeluohjelma, joka salli liki miljoonan lapsena laittomasti Yhdysvaltoihin tulleen siirtolaisen jäädä maahan. Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto sanoi tviitissään syvästi pahoittelevansa Trumpin päätöstä. Hänen mukaansa Meksikon hallitus vaatii Yhdysvaltain viranomaisilta nopean ja pysyvän ratkaisun, joka antaa laillisen varmuuden ohjelman piirissä oleville ihmisille.

Meksikon ulkoministeriön mukaan myös DACA-nimellä tunnetussa suojeluohjelmassa on 625 000 meksikolaista. Ohjelman piiriin ovat päässeet alle 16-vuotiaana Yhdysvaltoihin tulleet siirtolaisten lapset, joilla ei ole rikosrekisteriä. (Lähde: AFP)

 

Australian pidätyskeskuksessa Manuksella pidetyt askeleen lähempänä miljoonakorvauksia

Australiassa korkein oikeus on hyväksynyt miljoonakorvausten maksamisen Manuksen saaren pidätyskeskuksessa pidetyille, laittomasti Australiaan pyrkineille turvapaikanhakijoille. Asiasta kertovat Australian yleisradio ABC sekä uutistoimisto AAP.

Korkeimman oikeuden tuomari hyväksyi Australian valtion sopimuksen 70 miljoonan Australian dollarin (noin 47 miljoonan euron) maksamisesta yli tuhannelle ihmiselle, joita pidetään tai on pidetty Manuksen saaren keskuksessa.

Kyseessä on suurin ihmisoikeuksia koskevassa sopimusjutussa koskaan Australiassa sovittu summa. Korkeimman oikeuden päätöksessä on vielä noin kuukauden valitusaika.

 

Münchenissä paljastetaan vuoden 1972 kesäolympialaisten verilöylyn uhrien muistomerkki

Münchenissä paljastetaan tänään muistomerkki verilöylyssä 45 vuotta sitten kuolleiden 11 israelilaisen urheilujoukkueen jäsenen ja yhden poliisin muistoksi. Tilaisuudessa ovat paikalla omaisten lisäksi muun muassa Saksan ja Israelin presidentit sekä Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja.

Syyskuussa 1972 palestiinalaisterroristit hyökkäsivät olympiakylässä israelilaisten majapaikkaan. Musta syyskuu -järjestön terroristit surmasivat heti kaksi joukkueen jäsentä ja ottivat yhdeksän panttivangiksi. Epäonnistuneen panttivankien vapautusyrityksen aikana loput yhdeksän panttivankia kuolivat. Poliisit surmasivat viisi terroristia, ja lisäksi kuoli yksi poliisi.

 

Suomi kohtaa EM-koripallon alkulohkopäätöksessä Islannin

Suomen koripallomaajoukkue kohtaa EM-kisojen viimeisessä alkulohkopelissään tänä iltana Islannin. Suomi on jo varmistanut pääsynsä viikonvaihteen jatkopeleihin, mutta alkulohkon viimeisenä pelipäivänä ratkeavat lohkon loppusijoitukset.

Ennen tämän päivän pelejä Suomi on lohkossa kolmantena, mutta lohkon kärjen kannalta ratkaiseva peli on 14.45 alkava ottelu Ranskan ja Slovenian välillä. Slovenia on voittanut kaikki neljä otteluaan, Ranska kolme.

Suomen ja Islannin ottelu alkaa kello 20.45 Helsingissä.