Yön uutiskooste: Trooppisen myrskyn jäljiltä ainakin seitsemän kuollut Meksikossa

Satavuotias Suomi jakaa miljoonien edestä hankerahaa

Suomi 100 -ohjelmaan on hyväksytty noin 4 800 hanketta, kertoo pääsihteeri Pekka Timonen. Hankkeista 156:lle on myönnetty valtionavustusta.

Juhlavuoden budjetti on 19 miljoonaa euroa, josta valtionavustuksiin on tähän mennessä sidottu seitsemän miljoonaa euroa. Budjetti jakautuu vuosille 2013–2018.

Suurin yksittäinen myönnetty valtionavustus on 295 000 euroa. Se myönnettiin valotaiteilija Kari Kolan Luminous-teokselle, joka koostuu kuudesta valoteoksesta muun muassa Saanatunturilla ja Turun linnassa.

Brysselin keskustassa majoittuu satoja siirtolaisia

Brysselin keskustassa on kesän aikana majoittunut satoja siirtolaisia, joista valtaosa haluaisi jatkaa matkaansa Britanniaan. Lääkärijärjestö Medecins du Mondesta arvioidaan, että kaduilla elää tällä hetkellä noin 500 maahanmuuttajaa, joista iso osa on kotoisin Sudanista ja Eritreasta.

Lääkärijärjestö kehottaa kansalaisjärjestöjä ja hallitusta puuttumaan tilanteeseen, jotta Brysseliin ei synny toista Calais'n leiriä. Järjestö ajaa kaupunkiin keskusta, jossa maahantulijoille pystyttäisiin tarjoamaan majapaikka, ruokaa ja ennen kaikkea tietoa heidän mahdollisuuksistaan turvapaikkaan Euroopassa.

Trump ja Abe keskustelivat Pohjois-Koreasta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Japanin pääministeri Shinzo Abe ovat keskustelleet Pohjois-Korean "kasvavasta uhasta", kertoo Valkoinen talo.

Valkoisen talon mukaan johtavat totesivat uudelleen, että Yhdysvaltain, Japanin ja Etelä-Korean läheinen yhteistyö on tärkeää Pohjois-Korean synnyttämän uhan kohtaamisessa.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA on tänään väittänyt, että Pohjois-Korea on kehittänyt vetypommin, jonka voi asentaa mannertenväliseen ballistiseen ohjukseen.

Valkonen talo ei täsmentänyt, keskustelivatko Trump ja Abe ennen vai jälkeen uutistoimiston ilmoitusta. (Lähde: AFP)

USA:n oikeusministeriö vahvistaa: Ei todisteita Obaman Trump Toweriin asentamista salakuuntelulaitteista

Yhdysvaltain oikeusministeriö on vahvistanut, ettei ole todisteita siitä, että presidentti Donald Trumpin edeltäjä Barack Obama olisi asentanut salakuuntelulaitteita Trump Toweriin vuoden 2016 vaalikampanjan aikana.

Ministeriön mukaan sekä liittovaltion poliisi FBI että oikeusministeriön kansallisen turvallisuuden osasto (NSD) ovat vahvistaneet asian.

Keväällä Trump väitti Twitterissä Obaman salakuunnelleen Trumpin pilvenpiirtäjää Trump Toweria lokakuussa vaalien alla. Trump ei esittänyt väitteidensä tueksi mitään todisteita. (Lähde: AFP)

Trooppisen Lidia-myrskyn jäljiltä ainakin seitsemän kuollut Meksikossa

Meksikossa ainakin seitsemän ihmistä on kuollut trooppisen Lidia-myrskyn riehuessa Kalifornian niemimaalla. Viranomaiset ovat vahvistaneet kuolleiden määrän.

Kuolleista viisi sai surmansa turistien suosimassa lomakaupungista Cabo San Lucasista, paikallishallinto kertoo.

Lidia-myrsky on aiheuttanut tuhoja Meksikon Tyynenmeren rannikolla keskiviikosta lähtien. Myrsky rantautui Kalifornian niemimaalle aikaisin perjantaina ja on sen jälkeen kulkenut hitaasti pitkin niemimaata.

Myrsky on menettänyt voimaansa ja sen ennustetaan heikkenevän trooppiseksi matalapaineeksi. (Lähde: AFP)

Ranskassa salama iski festivaalialueelle - 15 loukkaantui

Ranskassa 15 ihmistä loukkaantui lauantaina, kun salama iski musiikkifestivaalialueelle maan koillisosassa. Kaksi heistä loukkaantui vakavasti.

Asiasta kertoneiden paikallisviranomaisten mukaan vakavasti loukkaantuneista toinen on kuusissakymmenissä oleva nainen ja toinen 44-vuotias mies. Mies ja nainen saivat palovammoja salaman iskettyä suoraan heihin.

Paikallismedian mukaan salama osui isoon telttaan, joka sijaitsi lähellä isoa puuta.

Loukkaantuneiden ihmisten lisäksi kaksi lasta vietiin sairaalaan shokin takia. (Lähde: AFP)

Ennätyksen rikkonut yhdysvaltalaisastronautti palasi maahan

Ennätyksen rikkonut yhdysvaltalaisastronautti Peggy Whitson on palannut maankamaralle varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa. Whitson on nyt avaruudessa eniten aikaa yhteensä viettänyt amerikkalainen palattuaan nyt päättyneeltä 288 päivää kestäneeltä matkaltaan. Whitson on viettänyt avaruudessa kaikkiaan 665 päivää uransa aikana.

57-vuotias Whitson on myös vanhin naisastronautti ja naispuolisista astronauteista hän on tehnyt eniten avaruuskävelyjä. Lisäksi hän on ensimmäinen naispäällikkö kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla.

ISS-avaruusasemalta palannut Whitson sekä kaksi muuta astronauttia laskeutuivat Kazakstaniin ennen kello viittä aamulla Suomen aikaa. (Lähde: AFP)

Espanja kaatoi Italian 3-0 MM-karsintaottelussa

Espanja otti lauantaina ison askeleen kohti jalkapallon MM-lopputurnausta kaatamalla Italian maalein 3–0. Espanjan maaleista vastasivat Alvaro Morata ja Isco, joka iski pallon maaliin kahdesti ensimmäisellä puoliajalla. Morata puolestaan iski pallon maaliin ottelun 77. minuutilla vain joitakin minuutteja sen jälkeen, kun hänet oli vaihdettu kentälle.

Voiton myötä Espanja johtaa nyt miesten MM-karsintojen Euroopan G-lohkoa kolmella pisteellä, kun otteluja on jäljellä enää kolme. Lohkon toisena on karvaan tappion lauantaina kärsinyt Italia.

Espanja kohtaa karsinnoissa seuraavaksi Israelin ja Italia Albanian. Lisäksi lohkossa kohtaavat vielä Liechtenstein ja Makedonia. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.