Yhä useampi on käynyt ensiapukurssin

Yhä usempi suomalainen on käynyt ensiapukurssin. Suomen Punaisen Ristin ylläpitämän rekisterin mukaan voimassa oleva eli alle kolme vuotta vanha ensiaputodistus on tällä hetkellä 456·335 henkilöllä.

–·Ensiapukurssin käyneiden määrä kasvaa vuosi vuodelta, terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen Punaisesta Rististä sanoo.

–·Viime vuonna ensiapukurssin suoritti lähes 170·000 ihmistä, joista 52·592 SPR:n kursseilla.

SPR:n lisäksi maksullisia ensiapukursseja pitävät muun muassa osa pelastuslaitoksista sekä lukuisat yksityisyritykset.

–·Vaikka osallistujamäärät ovat kasvussa, Suomessa olisi silti vielä edelleen paljon petraamisen varaa. Esimerkiksi Norjassa huomattavasti isompi osuus kansalaisista on suorittanut ensiapukurssin kuin Suomessa, Hirvonen kertoo..

Suomessa on viime vuosina esitetty ensiapukurssia pakolliseksi osaksi autokoulujen ajo-opetusta tai jo koululaisten perusopintoja. Esitykset ovat jääneet toistaiseksi vain keskustelun asteelle.

Pakollisuus on tullut sen sijaan työpaikoille. Monissa ammateissa edellytetään ensiapukurssin käymistä osana työturvallisuusvelvoitteita.

–·Jokaisella työpaikalla toivotaan olevan joku, joka osaa ensiapua. Riskialttiilla aloilla työpaikoille on määritelty vähimmäismäärä, paljonko ensiaputaitoisia pitää olla.

Hirvonen kuitenkin muistuttaa, etteivät ensiaputaidot ole vain minkään erityisalan oma juttu.

–·Ensiaputaidot ovat kansalaistaitoja, jotka jokaisen pitäisi hallita.

– Jokaisen elämässä voi sattua tapaturma itselle, läheiselle tai työ- tai harrastuskaverille.

Aiheesta lisää torstain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.