Yhä useampi putosi katolta

Lumet katoilla eivät ole koskaan aiemmin aiheuttaneet niin paljon vahinkoja ihmisille sekä hälytyksiä pelastuslaitoksille kuin viime vuonna.

Pelastuslaitokset saivat viime vuonna 157 hälytystä sortuman tai sortumavaaran vuoksi. Niistä suurin osa koski rakennuksia, joiden katolla oli paljon lunta.

Osassa hälytyksistä riittää lumien poistaminen katolta, muta Järvenpään urheiluhalli, Kuopion keilahalli ja Liedon maneesi sortuivat samoin kuin ainakin parikymmentä pienempää hallia, varastoa tai autokatosta.

Aiempi sortumahälytysten ennätys Suomessa on vuodelta 2008, jolloin vastaavia hälytyksiä tuli pelastuslaitoksille 16. Keskimäärin sortumavaarahälytyksiä on ollut 2000-luvulla alle kymmenen vuodessa.

Kasvu entiseen on huomattava.

Ennätysvahingot

Vaikka vaaratilanteet koskivat järjestään isoja halleja ja maneeseja, Etelä-Suomen lumimäärä ja lumitilanteen saama julkisuus aiheuttivat toisen ilmiön.

Pientalojen asukkaita putosi katoilta ennätysmäärä viime vuonna. Kuusi kuoli ja ainakin 150 joutui sairaalahoitoon lumenpudotuksessa aiheutuneiden vammojen vuoksi.

Aiemmin vastaavia kuolononnettomuuksia tiedetään sattuneen vuosittain vain yksittäisiä.

Nyt lumenpudottajia putosi omakotitalojen tai mökkien katoilta tai jäi putoavien lumien alle pudottaessaan lunta räystäiltä alhaalta päin esimerkiksi kepillä.

Aivan tarkkaa loukkaantuneiden määrää ei tiedetä, sillä vain vakavimmat tapaukset hoidettiin keskussairaaloissa. Esimerkiksi jalkavammoja hoidettiin paikallisissa terveyskeskuksissa.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen mukaan putoamistilanne on huolestuttava.

Palomiehet kehottavat harkitsemaan, onko lumen pudotukselle kulloinkin edes todellista tarvetta. Jos on, vaihtoehtoina on käyttää ammattilaisia tai sitten on syytä hankkia itselleen putoamissuojaimet ja opeteltava niiden käyttö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.