Yhä useampi ravintola haluaa olla auki yömyöhään – jos asiakkaita riittää

Uusi alkoholilaki on lisännyt yöravintoloiden määrää. Ravintoloita, jotka voivat halutessaan anniskella aina aamuneljään asti, on nyt reilusti yli 1  600. Vuosi sitten niitä oli 600 vähemmän, kertoo lupa- ja valvontavirasto Valvira.

Lakiuudistuksen myötä ravintolat, joilla on anniskelulupa, saivat oikeuden pitempään aukioloon sisätiloissa omalla ilmoituksella. Aikaisemmin siihen piti hakea lupa.

Ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta muistuttaa, että kaikki jatkoaikaa halunneet ravintolat eivät ole välttämättä auki myöhään.

–  Monet kokeilevat uuden lain mukaista ilmoitusta pidemmästä aukiolosta ja katsovat, riittääkö asiakkaita. Emme tiedä, kuinka moni on oikeasti jatkanut anniskelua aamuneljään asti.

Osa ravintoloista pitää ovia pitkään auki sesonkien ja tapahtumien aikana tai pelkkinä viikonloppuina, sanoo varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi ravintola- ja matkailualaa edustavasta MaRasta.

–  Aukioloaikaa pidennetään esimerkiksi kesätapahtumaviikon, uudenvuoden ja vapun aikana. Ravintoloille on iso helpotus, kun nyt riittää ilmoitus eikä tarvitse hakea lupaa kahden vuoden välein.

 

Ulosmyynti kiinnosti yllättävän monia

 

Lakimuutoksen jälkeen ravintolat voivat anniskella kaikkea alkoholia puoli kahteen ja aluehallintovirastolle tehdyllä ilmoituksella neljään asti aamuyöllä. Asiakkaat voivat vielä juoda juomiaan tunnin verran, mutta ei enää sen jälkeen.

Aiemmin eri alkoholivahvuuksille oli erillisiä lupia, jatkoaikalupaa piti hakea erikseen, lopettaa anniskelu kello puoli neljältä ja laittaa ovet säppiin neljältä.

Lakiuudistus toi ravintoloille myös luvan myydä alkoholia ulos samoin pelisäännöin kuin vähittäiskauppa, eli korkeintaan 5,5-prosenttisia juomia kello 9–21.

Vaikka moni ihmettelee, miksi kansa ostaisi juomia mukaan ravintolasta eikä kaupasta, myyntiluvan on hankkinut jo runsaat 690 ravintolaa. Määrä tuli Kunnakselle pienoisena yllätyksenä.

–  Luvan hankkineissa on todennäköisesti haja-asutusalueiden ravintoloita ja erikoistuotteita myyviä paikkoja. Vähittäismyynti ei ole välttämättä ravintoloille isoa bisnestä.

Aittoniemi listaa myyntilupien hankkijoiksi myös matkailuyrityksiä, veneilijöitä palvelevia ravintoloita, leirintäalueita ja pienpanimoravintoloita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?

Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja runsaat 7 000

Hallitus haluaa purkaa ulkoistettujen sotepalveluiden jättisopimukset – tavoite saattaa törmätä perustuslakiin ja EU-direktiiviin

Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2  800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.