Yhä useampi tekee passihakemuksen netissä

Pääkaupunkiseudulla ja Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella joka kolmas tai useampi passin tarvitsija jättää passihakemuksensa poliisille sähköisesti eli poliisin nettisivuilta löytyvällä lomakkeella.

Helsingissä näin toimii jo puolet passin hakijoista.

Muualla Suomessa luvut on täysin toisenlaiset ja asiakkaat käyvät mieluiten asioimassa poliisiasemalla. Passihakemuksen täyttää netissä vain joka viides asukas Lapissa ja joka neljäs Itä-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Hämeen, Oulun ja Varsinais-Suomen poliisilaitosten asukkaat asettuvat näiden kahden ääripään välille.

– Jonotusajat ovat lyhyemmät muilla poliisiasemilla kuin ruuhka-Suomessa, ylikomisario Risto Jääskeläinen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Syytä sähköisten hakemusten käytön isoille alueellisille eroille ei varmaksi tiedetä, mutta asiointiajan saamisen ongelmat voivat ajaa asiakkaita nettiin.

– Varsinkin pienempien kuntien poliisiasemille ajan saa lähes heti, kun taas Etelä-Suomessa on paikoin viikkojen, pahimpina aikoina jopa kuukausien, jonot ennen kuin saa varattua itselleen sopivan ajan.

– Pääkaupunkiseudulta moni asioikin esimerkiksi kesälomareissulla Etelä-Savon pienillä poliisiasemilla.

Itä-Suomessa myönnetäänkin siksi enemmän passeja kuin esimerkiksi Espoossa ja koko Länsi-Uudellamaalla.

Kuvan poliisille lähettäviä valokuvaamoja ei joka kunnassa

Lisäksi passiasioinnin tapoihin vaikuttaa ylipäätään se, miten asukkaat ovat tottuneet käyttämään sähköisiä palveluja. Esimerkiksi osalle iäkkäämmästä väestöstä nettihakemukset voivat tuntua vierailta.

Passin hakeminen sähköisesti edellyttää myös sitä, että hakija käy ensin valokuvaamossa, joka lähettää uuden passikuvan poliisin järjestelmään.

– Kaikilla paikkakunnilla ei ole vielä sellaisia valokuvaamoita, joista voi lähettää sähköisesti asiakkaan passivalokuvan poliisin järjestelmään. Tämä on ehdoton edellytys, että voi hakea passia sähköisesti, Jääskeläinen kertoo.

Kevennetty menettely yleistyy hiljalleen

Jos valokuvaamo pystyy lähettämään kuvan järjestelmään, sen jälkeen hakija täyttää passihakemuksen netissä poliisin asiointipalvelussa.

Jos nimi on vaihtunut tai sormenjälkien antamisesta on yli kuusi vuotta, hakija voi jättää sähköisen hakemuksen, mutta hänen on käytävä täydentämässä tietojaan poliisiasemalla.

Sähköinen hakemus kuitenkin jo nopeuttaa asiointia tiskillä.

Jos hakijan nimi ei ole vaihtunut ja edellisestä sormenjälkien ottamisesta on enintään kuusi vuotta, asiakas voi maksaa passin samantien verkkopankissa ja hän saa valmiin passin johonkin lähiseudun noutopisteeseen.

Tätä sähköisen passin hakemisen vaihtoehtoa kutsutaan kevennetyksi menettelyksi, sillä asiakas välttyy kokonaan käynniltä poliisiasemalla.

Poliisihallituksen mukaan nykyään jo ainakin puolet asiakkaista voisi käyttää kevennettyä menettelyä, mutta kaikista passin hakijoista niin tekee vasta keskimäärin alle 17 prosenttia.

Poliisi pyrkii vähentämään lupapalvelujen ruuhkia ja lisäämään sähköistä asiointia. Porkkanana siihen on, että netissä jätetyllä passihakemuksella saa passin halvemmin kuin asioimalla poliisiasemalla.

Tavallisen passin hinnassa on eroa neljä euroa eli poliisiasemalla passi maksaa 48 euroa ja sähköisesti haettuna 44 euroa.

 

 

 

 

Passi: Matkustusasiakirja ja virallinen henkilöllisyystodistus

Poliisin nettisivuilta löytyy verkkoasiointi. Siellä voi nykyään varata ajan poliisin lupapalveluihin tai laittaa lupa-asian vireille, tehdä osan vähäisiä asioita koskevista rikosilmoituksista sekä vastata kuljettajatiedusteluun automaattivalvonnan liikennerikkomuksissa.

Palvelussa on myös mahdollista tehdä poliisille kuuluvia ilmoituksia esimerkiksi yleisötilaisuudesta.

Poliisi myöntää yhä enemmän passeja. Yhä useampi matkustaa joskus ulkomaille. Lisäksi lapsetkin tarvitsevat nykyään oman passin eivätkä voi matkustaa enää merkittyinä vanhemman passiin.

Lisäksi passit ovat nykyään voimassa pääsääntöisesti viisi vuotta. Kymmenen vuoden passeista viimeisimmät ovat juuri poistumassa käytöstä.

Vain voimassa olevaa, henkilökohtaista passi voi käyttää matkustusasiakirjana. Passi on myös virallinen henkilöllisyystodistus. Jos esimerkiksi sukunimi vaihtuu avioliiton vuoksi, on haettava uusi passi.

Kun hakee uuden passin, vanhan voimassaolo raukeaa riippumatta, onko siinä merkittyä voimassaoloaikaa jäljellä.

Passin sisältöön, ulkoasuun, voimassaoloon ja hakemiseen on 2000-luvun aikana tehty suuret, kattavat muutokset. Merkittäviä isoja uudistuksia ei ole nyt vireillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Nyt näkyy kymmenen vuoden rohmuaminen

Passin hinta laskee ensi vuonna

Poliisi teki passeilla miljoonia voittoa

Passien hakeminen lisääntyi jopa neljänneksellä

Kaikista luvista määräaikaisia