Yhä useampi uhkailee itsemurhalla

Itsemurhalla uhkailu tai muut itsetuhoisuuteen liittyvät hälytystehtävät työllistävät poliisia yhä enemmän.

Koko Suomessa tällaiset hälytystehtävät ovat yli seitsenkertaistuneet 2000-luvun alusta lähtien. Pohjois-Savossa hälytysten määrä on yli kymmenkertaistunut.

Pohjois-Savossa poliisi sai 63 itsemurhayritykseen tai itsemurhauhkaukseen liittyvää hälytystä vuonna 2000. Viime vuonna luku oli jo 684.

 

Ylikomisario Vesa Kostamo Itä-Suomen poliisilaitokselta vahvistaa, että kyseessä ei ole tilastoharha.

–Itsemurhauhkailut ja niihin liittyvät tehtävät ovat lisääntyneet. Yksi suuri selittävä tekijä on mielenterveyspalvelujen rajallisuus ja väljä avohoito. Liian moni laitoshoitoa tarvitseva ihminen on kotona tai kadulla pilleripurkin kanssa.

 

Kriisityöntekijä Mikko Pärssisen mukaan itsemurhalla uhkailevat henkilöt ovat usein vakavasti masentuneita ja hyvin ahdistuneita.

–Usein taustalla on pitkäaikaisia mielenterveysongelmia ja päihteiden käyttöä. Näiden taustalla on puolestaan ongelmia esimerkiksi parisuhteessa tai työelämässä. Vain harva täysissä ruumiin ja sielun voimissa oleva henkilö suunnittelee itsemurhaa.

Kuopion kriisikeskus sai viime vuonna 60 yhteydenottoa, joiden syy oli läheisen itsemurha tai itsemurhalla uhkailu.

 

Internet ja etenkin sosiaalisen median palvelut voivat selittää itsemurhauhkailujen voimakkaasti lisääntynyttä määrää. Esimerkiksi yhteisöpalvelu Facebookissa itsetuhoisen uhkaus leviää nopeasti useiden ihmisten tietoon.

–On hyvä, jos mahdollisimman moni tietää tilanteen. Näin itsetuhoisesti käyttäytyvä henkilö voi saada paremmin apua, Mikko Pärssinen sanoo.

Hän pitää kuitenkin huolestuttavana sitä, että internetissä itsemurhaa ihannoivat sivut kokoavat itsetuhoisesti käyttäviä henkilöitä yhteen ja suorastaan kehottavat tekoon.

Kaiken kaikkiaan itsemurhien määrä on laskenut yli kolmanneksella vuodesta 1990. Tuolloin itsemurhan teki yli 1500 ihmistä vuodessa.

Vuonna 2012 itsemurhan teki 873 suomalaista.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.