Yhä useampi valtuuttaa sairauden varalta oman luottohenkilön

Yhä useampi suomalainen hankkii itselleen edunvalvontavaltuutetun sairauden tai toimintakyvyn heikkenemisen varalle. Maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikön mukaan vahvistettuja valtuuksia oli viime vuonna yhteensä liki 1 700. Tämä on yli 500 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Edunvalvontavaltuutetuksi voi pyytää esimerkiksi lähisukulaisen.

Luottohenkilö astuu remmiin silloin, kun hänet tehtävään valtuuttanut henkilö ei esimerkiksi muistisairauden tai onnettomuuden takia kykene enää hoitamaan omia asioitaan. Hän huolehtii siitä, että päätöskykynsä menettäneen henkilön taloutta ja muita valtakirjassa mainittuja asioita hoidetaan tämän oman tahdon mukaisesti.

Holhoustoimen vastuualuepäällikkö Pirjo Lahti Pohjois-Suomen maistraatista kannustaa valtuutuksen tekoon silloin kuin "pää on vielä kunnossa". Hän suosittelee tekemään valtakirjasta omannäköisensä version lain edellyttämät muotoseikat huomioon ottaen.

- Elämäntilanteita on niin monenlaisia. Valtakirjalla valtuuttaja voi määrätä, miten hän tulevaisuudessa haluaa hoitonsa järjestettävän, mitä hänen rahoillaan ostetaan, miten omaisuutta hoidetaan. Sillä voi varmistaa omaa elämänlaatuaan.

Moni valtuuttaa asioidensa hoitajaksi lähisukulaisen. Lahti pitää kuitenkin tärkeänä myös varavaltuutetun nimeämistä. Hänen on hyvä olla perheen ulkopuolelta, jotta vältytään esteellisyysongelmilta esimerkiksi perinnönjakotilanteessa.

Valtuutus tulee voimaan, kun maistraatti on vahvistanut sen. Maistraatti myös valvoo valtuutetun toimintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.