Yhä useampia vankeja valvotaan muurien ulkopuolella

Vankilan ulkopuolella valvottavien vankien määrä on kasvanut selvästi. Valvotussa koevapaudessa oli kuun alussa liki 90 vankia, kun vastaava määrä viime vuonna oli reilut 50. Kokonaisvankiluku vankiloissa oli vajaat 3 600.

Valvotulla koevapaudella voidaan vähentää vankiloiden ahtautta ja helpottaa vankilasta vapautuvien sijoittumista yhteiskuntaan. Rikosseuraamusviraston mukaan tavoitteena on, että valvotussa koevapaudessa olisi tänä vuonna päivittäin sata vankia.

Valvottuun koevapauteen voi päästä aikaisintaan puoli vuotta ennen ehdonalaisen vapauden alkamista. Järjestelyssä vanki voi asua kotona, mutta häntä valvotaan muun muassa kännykkäpaikannuksen, tarkistussoittojen ja tapaamisten avulla.

Ehdot valvottuun koevapauteen pääsemiselle ovat tiukat. Päihteettömyyden ohella vangin pitää olla muun muassa kännykän tavoitettavissa ympäri vuorokauden.

Kokemukset ovat osoittaneet, että valvotut koevapaudet ovat onnistuneet varsin hyvin. Peruutukset ovat liittyneet muun muassa päihteisiin. Viime vuonna yhdeksän kymmenestä aloitetusta koevapaudesta suoritettiin onnistuneesti loppuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.