Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Muotioikeudesta väitöskirjaa tekevä Heidi Härkönen muistuttaa Ylen haastattelussa muodin ympäristövaikutuksista. Muotiala on yksi maailman epäekologisimmista teollisuudenaloista.

Kiertotaloutta tutkivan MacArthurin säätiön raportin mukaan vain yksi prosentti vaatteista saadaan kierrätettyä uudestaan vaatteiksi. 12 prosenttia vaatteista onnistutaan muuttamaan arvottomammiksi tuotteiksi kuten puhdistusliinoiksi.

73 prosenttia tuotteista menee joko kaatopaikalle tai poltettavaksi.

Raportissa myös huomautetaan, että vaatteiden käyttöikä – käyttökerrat, joiden jälkeen vaatteen katsotaan olevan käytetty – on vähentynyt selvästi 15 vuoden takaiseen.

– Kun trendit ovat yhä lyhytaikaisempia, ongelmat vain pahenevat. Tähän on pakko puuttua, ennen kuin on liian myöhäistä, Härkönen sanoo Ylen haastattelussa.

– Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi – se näky edessäsi.

Yhden t-paidan tekemiseen tuoreesta puuvillasta menee vähintään 2 700 litraa vettä, mikä vastaa ihmisen kahdessa ja puolessa vuodessa juomaa määrää. Yhteen puuvillakiloon menee 11 000 litraa vettä. Vertailun vuoksi litra maitoa kuluttaa 1000 litraa vettä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.