Yhdysvaltalaisopettaja eroista kahden maan välillä: "Vaikea ehtiä vessaan työpäivän aikana"

Yhdysvalloista vajaa neljä vuotta sitten Helsinkiin, ja sittemmin Kuopioon, muuttanut Tim Walker hämmästelee edelleen maiden välisiä eroja. Luokanopettajana työskennelleelle miehelle suomalainen koulujärjestelmä toi ensimmäisinä vuosina paljon uutta eteen. Suurin muutos oli lyhyemmät työpäivät.

– OECD:n tutkimus on osoittanut, että Yhdysvalloissa opettaja viettää eniten aikaa luokan edessä, keskimäärin 27 tuntia viikossa. Helsingissä tuntimäärä oli vain 18 eli 33 prosenttia vähemmän, hän hämmästelee.

Myös työpäivän tahti on Suomessa ollut rauhallisempaa. Yhdysvalloissa opettajat joutuvat tosissaan miettimään, milloin ehtii työpäivän aikana käydä vessassa.

– Se oli suurin sokki, kun aloitin opettajan työt. Taukoja oli paljon vähemmän, ja jos täytyi käydä vessassa, piti etsiä opettaja, joka voisi vahtia luokkaa sen aikaa, Walker toteaa.

Kovemmasta työtahdista huolimatta Yhdysvallat ei ole pärjännyt kansainvälisissä oppilaan koulutaitoja mittaavassa Pisa-testeissä. Suomi on vuosia ollut testien kärkipäässä, vaikkakin maan sijoitus on viime vuosina laskenut.

Hyvään sijoitukseen on varmasti vaikutusta myös vapaa-ajalla, Walker arvelee.

– Suomalaiset nuoret tuntuvat olevan paljon itsenäisempiä jo varhain. Heille on annettu paljon enemmän vapautta, silläkin on varmasti vaikutusta esimerkiksi kriittisen ajattelukyvyn syntyyn.

Walkerin mukaan suomalaisessa peruskoulussa voi opiskella todella paljon monipuolisemmin eri oppiaineita kuin Yhdysvalloissa.

– Moni 15-vuotias amerikkalainen ei ole opiskellut niin perusteellisesti kuin suomalaiset. Suomessa opiskellaan 15 ikävuoteen mennessä esimerkiksi kotitaloutta, käsitöitä ja puukäsitöitä, Walker luettelee.

Toisaalta Yhdysvalloissa akateemisuus alkaa jo ennen ensimmäistä luokkaa. Kun suomalainen päiväkoti perustuu leikkimiseen, Yhdysvalloissa opetellaan erilaisia taitoja jo täyttä päätä.

– Siellä käytetään paljon vähemmän aikaa leikkeihin, muu aika pyritään istumaan ja lukemaan ja tekemään tehtäviä.

Tim Walker on tullut tunnetuksi Taught by Finland -blogistaan, jossa hän kertoo suomalaisesta koulutuksesta amerikkalaisen opettajan silmin. Blogia on luettua ympäri maailman.

Hän julkaisi syksyllä ensimmäisen kirjansa: Lost in Suomi. Toinen kirja Teach like Finland julkaistaan huhtikuussa. Se käännettään myös kiinaksi, romaniaksi ja puolaksi.

Lue päivän lehdestä, miten Walker kommentoi Suomen heikentyneitä Pisa-tuloksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tim Walker: "Trumpin valinta oli sokki kaikille"