Yhdysvaltojen laivuevierailu tuo Siilinjärvelle ilmaherruushävittäjiä

Yhdysvaltain Oregonin kansalliskaarti tuo Siilinjärvelle noin 150 henkilön kokoisen osaston laivuevierailulle. Vierailu kestää reilut kaksi viikkoa.

Kansalliskaartista vierailulle osallistuu kuusi Boeingin F-15-hävittäjää sekä iso Boeingin KC-135 -tankkauskone.

Yhdysvaltain F-15-hävittäjiä on kutsuttu ilmaherruushävittäjiksi, joita ei ole saatu pudotettua taistelussa alas.

Kaikki vieraat tulevat Karjalan lennoston tukikohtaan lentämällä. Laivuevierailun harjoitteluosuus alkaa maanantaina 9. toukokuuta ja kestää perjantaihin 20. toukokuuta asti.

Yhdysvaltalaisvieraat osallistuvat ilmataisteluharjoituksiin kahdeksan Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjän kanssa. Vierailun F-15-koneet ovat aseistamattomia.

Yleisölle ei ole järjestetty seuraamismahdollisuutta harjoitukseen, vaan laivueet keskittyvät omaan harjoitteluunsa.

Konebongarit ja muut asiasta kiinnostuneet voivat kuitenkin halutessaan nähdä koneiden nousuja ja laskuja Kuopion lentoasemalta. Karjalan lennosto järjestää lentoaseman terminaalin viereen korokkeen, josta näkee lentokentän aidan yli ja voi kuvata koneita.

Vierailu tuo uuden, erilaisen vastuksen

Karjalan lennosto on tyytyväinen kansainvälisen vierailun saamisesta Rissalaan.

Vierailuun kuuluva harjoittelu on kuitenkin lennoiltaan Ilmavoimien perustoimintaa eikä poikkea muusta kuin siinä, että harjoituskumppanina on nyt eri hävittäjätyyppi kuin yleensä arjessa.

– Laivuevierailun lentotoimintaharjoitusten konemäärät eivät ole suuria verrattuna muihin harjoituksiimme, esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Joni Mahonen Karjalan lennostosta kertoo.

– Kuitenkin aina kun harjoitellaan erilaisen harjoitusvastuksen kanssa, se tuo mukaan uuden ulottuvuuden. Erilainen harjoitusvastus mahdollistaa uuden oppimisen aivan samalla tavoin oli kyse urheilusta tai harjoittelusta sodankäyntiin.

– Tarkoitus on oppia uutta yhdysvaltalaisilta sekä siitä, miten omat toimintamallimme toimivat harjoitellessa heitä vastaan. Oma väkemme on valmis ottamaan lentotoiminnasta koulutuksellisesti kaiken mahdollisen irti.

Lentoja arkisin kolmen viikon ajan

Ilmataisteluharjoitteluun kuuluu lentokierroksia kaikkina arkipäivinä virka-aikaan. Iltaisin ja öisin ei lennetä.

– Itse lentotapahtumat ovat vain murto-osa koko oppimisesta. Harjoitteluun kuuluvat ennakkovalmistautuminen lennolle, lentotehtävien läpikäynti ja lentosuoritus, mutta vielä sen jälkeen panostamme paljon debrief-osuuteen.

Se tarkoittaa tehtävän läpikäymistä jälkikäteen: mitä tehtiin, miten tehtiin, missä onnistuttiin, tehtiinkö virheitä ja mitä niistä opitaan.

– Nauhoilta katsotaan, mitä ilmassa tapahtui, ja koneiden järjestelmistä saatuja tietoja vertaillaan toisiinsa, Mahonen kertoo esimerkkejä.

– Siinä vaiheessa käydään läpi ilmassa tehdyt toimenpiteet ja analysoidaan esimerkiksi, jos on tapahtunut virheitä, tai myös, mikä toiminnassa oli hyvää.

– Emme ole lentäneet paljoa F-15-koneita vastaan. Se tuo harjoitteluun hyvän lisän. Jos harjoittelee vain omien kanssa, ei kehity yhtä tehokkaasti.

Yhdysvaltalaisten vierailun päätarkoitus on myös yhteistoiminnassa. Siitä haetaan kokemuksia kaikista kansainvälisistä lentotoimintaharjoituksista ja vierailuista.

– Yhteistoiminta on yksi tärkeä ulottuvuus. Tarkoitus on varmistaa, että laitteemme toimivat yhteen ja pystymme toimimaan Yhdysvaltojen koneiden kanssa hyvin yhdessä, samoilla säännöillä. Tätä olemme harjoitelleet jo muiden osallistujien kanssa eri harjoituksissa, Mahonen sanoo.

 

Vierailun koneista lisää torstain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tietosuojaongelma kaupparekisterin tietopalvelussa, 144 henkilön tiedot näkyneet virheellisesti

Osa ilman opiskelupaikkaa jääneistä nuorista kiinnostuneita jatko-ohjauspalvelusta – korkeakoulupaikan saa vain kolmasosa

Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Kuopiossa vanhoja järjestelmiä on luultavasti tuhansia

MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

Pisteytysfarssille piste: Oikeustieteellisiin otetaan 46 opiskelijaa aiottua enemmän – Itä-Suomen yliopistossa opiskelijamäärä kasvaa vähiten

Paloturvallisuus on asiantuntijan mukaan Suomessa pääosin kunnossa, mutta valvonta on vaikeaa – tulipalon leviäminen voi olla kiinni pienistäkin virheistä rakentamisessa

Seinäjoen koruvarkaudesta epäiltyjä miehiä ei ole saatu kiinni – yrittäjän mukaan liikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, poliisi ei kommentoi tekotapaa

Koronavirus: Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo taudin toinen aalto

Matkustusrajoitusten purkaminen ei näkynyt vielä Helsinki-Vantaalla – "Ei mitään dramaattista muutosta"

Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.