Yhteisöpalvelut lisäävät perheiden sisäistä viestintää

Yhteisölliset viestintäsovellukset muokkaavat perheiden sisäistä vuorovaikutusta ja eri perheenjäsenten rooleja, kirjoittaa Keskisuomalainen. Mobiiliviestintään kehitetyt yhteisöpalvelut, kuten WhatsApp, mahdollistavat koko perheen sisäisen viestinnän yhdellä napin painalluksella.

– Perheiden viestintä on parhaillaan laajentumassa yhdeltä yhdelle -viestinnästä (one-to-one) yhdeltä monelle -viestintään (one-to-many), toteaa akatemiatutkija Sakari Taipale Jyväskylän yliopistosta.

Uusien viestintätapojen vaikutuksia selvitetään kansainvälisessä tutkimusprojektissa ”Intergenerational Relations in Broadband Societies”, jossa on mukana tutkijoita Suomesta, Italiasta ja sen naapurimaasta Sloveniasta. Opiskelijat ovat keränneet tutkimusaineistoa havainnoimalla oman sukunsa käytössä olevaa viestintäteknologiaa ja -applikaatioita.

Applikaatiolla tarkoitetaan mobiililaitteella, kuten älypuhelimella, toimivaa sovellusta.

Tutkimuksen keskeisenä tavoitteena on hahmottaa, millainen vaikutus yhteiskuntajärjestelmällä ja asumiskulttuurilla on perheiden arkiviestintään.

Tutkimuksessa on havaittu selkeitä eroja Italian ja Slovenian sekä Suomen välillä. Suomi näyttäytyy teknologisesti edistyneenä yhteiskuntana. Suomi on esimerkiksi laitteiden määrässä yhä edellä Sloveniaa ja Italiaa.

Taipaleen mukaan asumiskulttuuri Sloveniassa ja Italiassa on erilainen kuin Suomessa.

– Sloveniassa ja Italiassa on tavallista, että lapset asuvat pitkään kotona. Usein yliopisto-opiskelijat ja 30-vuotiaat jälkeläisetkin asuvat vanhempiensa luona. Monesti samassa osoitteessa tai naapurustossa asuu kolme sukupolvea, jolloin perheenjäsenten väliseen arkiviestintään ei tarvita WhatsAppia tai edes puhelinta, Taipale toteaa.

Erityisesti Sloveniassa rakennuslainsäädäntö tukee eri sukupolvien asumista yhdessä. Lisäksi monissa Välimeren maissa korkea nuorisotyöttömyys saa nuoret asumaan vanhempiensa luona pitkään.

Uusien viestintäkanavien rooli korostuu Suomessa, jossa yhteiskunta kannustaa nuoria itsenäistymään ja muuttamaan kotoa pois varhaisessa vaiheessa.

Taipaleen mukaan yhteisöllisen viestinnän mahdollistavat sovellukset lisäävät perheiden sisäisen viestinnän määrää. Suomessa lapset ja vanhemmat viestivät mobiililaitteiden, kuten älypuhelimien, välityksellä arjen pienistä asioista ja vaihtavat kuulumisia yhteisöllisesti.

Tällä hetkellä tavallisimmin hyödynnetään WhatsApp-sovellusta, johon voidaan luoda pieniä ryhmiä esimerkiksi perheen sisäiseen viestintään.

Lue aiheesta lisää maanantain Savon Sanomista.