Yhteisöveron lasku ohjaa tuloja osakeyhtiöihin jo tänä vuonna

Yhteisöveron lasku 20 prosenttiin lisää jo tänä vuonna tulojen ohjaamista aiempaa enemmän osakeyhtiöihin. Yhtiön toimintaan suoraan kuulumattomia henkilökohtaisia tulojakin pyritään ohjaamaan entistä enemmän yhtiön kautta, kertoo vero-oikeuden professori Marjaana Helminen Helsingin yliopistosta.

Talenomin johtava asiantuntija Laura Hagman sanoo, että osakeyhtiö on nykyään monesti verotuksellisista syistä järkevin yhtiömuoto, vaikka itse liiketoiminnan kannalta olisikin järkevämpää päätyä esimerkiksi toiminimeen tai henkilöyhtiöön.

Yleispätevää liikevaihdollista rajaa osakeyhtiön järkevyydelle ei Hagmanin mukaan kuitenkaan voi määritellä. Se vaihtelee tilanteen mukaan.

– Myös perustettavien yhtiöiden kohdalla joudutaan usein miettimään suoraan osakeyhtiötä, Hagman toteaa nykytilanteesta.

Yrityksiltä perittävän yhteisöveron aleneminen 20 prosenttiin kasvatti yhteisöverotason ja pääomaverotason välisen eron 10 prosenttiyksikköön. Samaan aikaan mahdollisuus verovapaiden osinkojen ottamiseen listaamattomista yhtiöistä rajoittui.

Hagman arvelee, että pk-yritykset ovat reagoineet muutoksiin varsinaisesti vasta tänä vuonna, joten juuri julkistetuista verotiedoista on ennenaikaista etsiä vaikutuksia.

– Hallituksen esitykset tulivat syksyllä 2013, joten muutos oli jo viime syksynä tiedossa, mutta vaikutus tulee kuitenkin näkymään vasta tulevina vuosina, hän arvelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.