Yksi lyönti vammautti uhrin - hätäleikkaus pelasti pahoinpidellyn miehen hengen

Hätäkeskukseen tulleen hätäpuhelun mukaan päihtynyt mies oli kaatunut ollessaan tuttaviensa luona kylässä kerrostaloasunnossa Siilinjärven Kirkonmäellä.

Kun ambulanssi oli mennyt asuntoon, lattialla maannut mies oli vielä vastaillut ensihoitajien kysymyksiin, mutta ei ollut oikein osannut kertoa, mitä hänelle oli tapahtunut.

Kun mies tuotiin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan ja lääkäri alkoi tutkia hänen vammojaan, mies menikin tajuttomaksi.

Lääkäri päätti tehdä miehelle välittömästi hätäleikkauksen mahdollisen vakavan aivovamman vuoksi. Se pelasti miehen hengen.

Kallonmurtuma ja verenvuotoa

Tapaus sattui Siilinjärvellä toukokuussa. Sitä käsiteltiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa tiistaina. Syyttäjän mukaan mies oli saanut pahat vammat.

Vaikka miehen kasvoissa näkyi lähinnä turvotusta ja musta silmä, pään sisäiset vammat olivat isoja. Miehellä oli kallonmurtuma sekä aivoissa verenvuotoa kovakalvon alla ja päällä. Aivoissa oli jo laajoja aivoruhjeiden aiheuttamia muutoksia ja päälaellakin verenvuotoa.

Lisäksi miehen korvaan oli purtu repeämä, joka vaati tikkejä.

Hätäleikkaus ja muu tehohoito pelastivat miehen hengen. Häneltä jouduttiin kuitenkin avaamaan kallo ja pitämään yhtä kallon palaa poissa paikoilta koko loppukesän ajan ennen kuin hoitoja voitiin jatkaa.

Mies joutui sittemmin sairaalasta jatkohoitoon terveyskeskukseen ja vielä edelleen kuntoutukseen vakavien vammojensa vuoksi.

Epäillyt kertoivat lyönnistä ja puremisesta

Sairaalan havainnot vammoista saivat myös poliisin tutkimaan tapausta.

Tutkinnassa selvisi, että mies oli viettänyt iltaa siilinjärveläisen pariskunnan kanssa. Pariskunnan kuulustelujen mukaan miehen vakavaan vammautumiseen oli johtanut vain yksi voimakas lyönti, jonka takia uhri oli kaatunut ja lyönyt päänsä lattiaan.

Näin epäillyt ainakin itse kuvailivat tapahtumien kulkua.

Porukka oli illalla juonut alkoholijuomia ja muun muassa saunonut. Pariskunnan mies, siilinjärveläinen 24-vuotias mies, oli hermostunut hukattuaan illalla saunatakkinsa. Hän oli laittanut saunatakin taskuun lompakkonsa.

Kun sekä saunatakki että lompakko olivat hukassa, hän hermostui asiasta ja alkoi kovistella asunnossa ollut vierasta.

Poliisin esitutkinnan mukaan se johti voimakkaaseen nyrkillä lyömiseen. Epäilty mies vakuutti, että lyöntejä oli ollut vain yksi.

Lyöminenkään ei silti selittänyt, miksi mieheltä oli lisäksi korva auki.

Kuulusteluissa pariskunnan nainen, siilinjärveläinen 40-vuotias nainen, myönsi, että oli purrut suutuspäissään vierasta korvaan joskus aiemmassa vaiheessa.

Tapahtumien vuoksi syyttäjä nosti pariskunnan miestä vastaan syytteen törkeästä pahoinpitelystä tai vaihtoehtoisesti pahoinpitelystä ja törkeästä vammantuottamuksesta. Naista syytetään pahoinpitelystä.

Syyttäjä vaatii miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta tai ainakin määräämistä yhdyskuntapalveluun. Naiselle syyttäjä vaatii sakkoja.

Syytteet käsiteltiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa tiistaina. Oikeus antaa asiasta ratkaisunsa myöhemmin kansliapäätöksenä.

Nuori mies vammautui pysyvästi kilvanajokolarissa - hovioikeus antoi ratkaisunsa

Pahoinpidelty kaatui katuun - kriittisessä tilassa KYSiin