Yksi suurimmista haasteista on saada ihmiset hakemaan apua

Kuopiossa käynnistyy tammikuun viimeisenä päivänä maksuton Pelirajat’on-vertaisryhmä ongelmallisesti rahapelaaville.

Ryhmään voi tulla mukaan kuka tahansa, joka kaipaa tukea ja apua peliriippuvuuteen.

Tarkkaa rajaa ongelmattoman pelaamisen, ongelmia tuottavan pelaamisen tai peliriippuvuuden välille on vaikea vetää ja ihmiset pitävät pelaamiseen liittyvät asiat helposti vain omana tietonaan.

Esimerkiksi taloudellinen ongelma tai pelaamisen aiheuttama itsetuhoisuus voivat aiheuttaa pelaajassa tai läheisessä kuitenkin sellaisen kriisin, johon tarvitsee ulkopuolista apua.

– Yksi suurimmista haasteista on saada ihmiset hakemaan apua, kun häpeän tunne kasvattaa kynnystä ottaa yhteyttä, kehittämispäällikkö Mari Pajula Peluurista kertoo.

Nykyisin apua on saatavilla kuntien kriisipäivystysten ja vertaispalveluiden lisäksi paljon myös verkosta.

– Verkosta löytyy pelien lisäksi myös apua pelaamisen ongelmiin. Meillä on tarjolla kahdeksan viikon pituinen virtuaaliterapiaohjelma, johon pystyy osallistumaan anonyymisti, Pajula jatkaa.

Suomessa Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistyivät vuoden alusta uudeksi Veikkaukseksi. Monopoliyhtiön pelejä pelataan vuodessa yhteensä noin 1,8 miljardilla eurolla. Lisäksi suomalaiset pystyvät pelaamaan kansainvälisten peliyhtiöiden tarjoamia pelejä verkon kautta.

– Suomessa pelejä on tarjolla jopa sairaaloissa ja vanhusten palvelutaloissa. On varmasti aiheellista miettiä, kuinka paljon pelien pitää näkyä ja tarvitseeko niitä olla saatavissa koko ajan ja kaikkialla, Jaakkola pohtii.

Niin Veikkauksen kuin kansainvälisten yhtiöidenkin markkinointi on näkyvää, välillä aggressiivistakin.

– Kansainvälisten yhtiöiden toimintaan on usein hankala puuttua. Koska nettiä ei varmasti haluta Suomessa sulkea, pitää keskittyä ihmisten tietoisuuden lisäämiseen. Ihmiset ymmärtävät edelleen huonosti, miten pelit toimivat ja mitä tarkoittaa esimerkiksi sattuma, Jaakkola muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sadattuhannet kärsivät ongelmapelaamisesta - naisten osuus kasvanut