Yksinhuoltajien päivähoitomaksut laskivat

Pienituloisten maksutaakka keveni, kun päivähoitomaksuja uudistettiin 2008. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportin mukaan muutos tasasi maksujen jakautumista eri tuloluokissa.

Etenkin yksinhuoltajat, pienituloiset pariskunnat ja suurperheet hyötyivät uudistuksesta. Näiden ryhmien osuus on noin 20 prosenttia päivähoidon käyttäjistä.

Ennen uudistusta osa pienituloisista ja etenkin keskituloiset maksoivat päivähoidosta tuloihin suhteutettuna suurituloisia enemmän.

Uudistuksesta huolimatta maksujärjestelmä lisää tuloeroja edelleen lievästi, mikä johtuu maksujen porrastuksesta.

Tutkimuksen mukaan päivähoitomaksujen korotus vähentää hoidon käyttöä. Kun maksut nousevat kymmenen prosenttia, kysyntä tippuu keskimäärin 3,5 prosenttia.

Kuntien päivähoitomaksuista saamat tulot nousivat selvästi 2008-2009. Samalla kuitenkin menot lisääntyivät, kun ennakoitua suurempi joukko lapsia tarvitsi päiväkotihoitoa.

Uusimmat

Kotimaa

Sipilä hallitusneuvotteluista: Kaikki on vielä auki –  Rinteen mukaan menoja ei tarvitse lähteä leikkaamaan yhtään

Rikolliset lähettävät Postin nimissä taas uusia huijausviestejä

Uskaltaako kauppasodan keskelle joutuneen Huawein puhelimen vielä ostaa? – "Kuluttajasuojalaissa ei ole otettu tällaista huomioon"

Lakimiesliitto vaatii työnantajaa puuttumaan tuomareiden, syyttäjien ja lakimiesten kohtaamaan vaikuttamiseen

Kevätkylvöt etenevät hyvin, viljelijät toivovat nyt sopivasti sateita

Kuopiossa on eniten kesämökkejä koko Suomessa – tilaston ykkössija tuli niukalla erolla toiseen savolaiskaupunkiin verrattuna

Yksityisille palveluille on kysyntää, lapsiperheet osaavat jo pyytää apua ruuhkavuosiin

Keskustalaiset ovat onnistuneet nostamaan Brysseliin muitakin kuin valtakunnanpoliitikkoja – "Kiersin joka ikisen Itä-Suomen kunnan vähintään kahdesti"

Tuhkarokkoa ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja tavattiin Suomessa edellisvuotta enemmän

Enemmistö EU-vaalien ehdokkaista ei purkaisi Venäjä-pakotteita – "Tilanne on yhä lähempänä Venäjän todellista miehitystä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.