Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä aloittaa yt-neuvottelut

Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Koulutuskuntayhtymä ylläpitää Ylä-Savon ammattiopistoa.

–Toimintakonseptia tulee muuttaa, sillä rahoitus pienenee, toteaa kuntayhtymän johtaja Kari Puumalainen.

Yhtymähallitus käsitteli kokouksessaan keskiviikkoiltana toiminta- ja taloussuunnitelmaesityksen vuosille 2014–2016. Suunnitelmalla on arvioitu olevan henkilöstövaikutuksia. Kutsu yhteistoimintaneuvotteluihin lähetetään ensi viikolla.

Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän koulutustoiminnan tulorahoituksen on arvioitu pienenevän vuosina 2014–2016 yhteensä 1,7 miljoonaa euroa vuoden 2013 tulorahoitukseen verrattuna.

Tulorahoitus pienenee, sillä opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt leikata ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkoja ja yksikköhintoja.
Säästöpainetta tuo lisää inflaatiosta johtuva kustannusten nousu, jota ei kompensoida rahoituksen indeksikorotuksilla. Tämä tarkoittaa sitä, että toiminnan tehostamistarvetta on vielä noin 1,2 miljoonaa euroa.

Vuoden 2014 osalta on arvioitu, että tarvittavien henkilöstösäästöjen rahallinen arvo vastaa noin 11 henkilötyövuotta. Muutokset edellyttävät toiminnan uudelleen organisoimista ja rakenteen keventämistä. Kari Puumalainen arvioi, että muutokset tulisivat voimaan ensi vuonna.

Kuntayhtymä varautuu tekemään sopeutustoimia myös vuosina 2015 ja 2016, mikäli opetus- ja kulttuuriministeriön kehityssuunnitelmat tämän hetkisten tietojen mukaisesti.

Tämän vuoden osalta kuntayhtymän taloudellinen tilanne on tyydyttävä, mutta koulutusalakohtaiset erot ovat selkeät. Vaikein tilanne on metallialan aikuiskoulutuksessa, jossa opiskelijamäärät eivät ole saavuttaneet tavoitetasoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.