Paha kelirikko piinaa Ylä-Savossa - Teitäkin poikki

Pintakelirikko on tänä keväänä todella paha varsinkin Ylä-Savossa. Vappua edeltävänä viikonloppuna useita teitä oli hetkellisesti poikki, kun vesi nousi yli ajoradan. Tilanne rauhoittui noin vuorokauden kuluessa, mutta vieläkin on poikki kaksi tietä, Pohjois-Viinikkalan tie Keiteleellä ja Salmenkylän tie Pielaveden ja Kiuruveden välillä, kertoo aluevastaava Marja Bäck Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta (ely).

Kevään kelirikko on kaikkiaan paljon pahempi kuin ely-keskus odotti.

–Painorajoituksia on kaksinkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna, sanoo ely-keskuksen kunnossapitopäällikkö Pasi Patrikainen.

Etelä- ja Pohjois-Savossa on painorajoituksia yhteensä 450 kilometrillä, joista suurin osa Pohjois-Savossa. Ely-keskuksen vastuualueeseen kuuluu myös Pohjois-Karjala, ja se mukaan lukien rajoituksia on 800 kilometrillä.

Kun pintakelirikko ilmenee usein koko tien kuraisuutena, on edessä vielä runkokelirikko, josta kertovat paikalliset savisilmäkkeet. Se alkaa, kun 10–20 senttiä tien pinnasta kuivuu ja sulaminen pääsee vauhtiin syvemmällä.

Kelirikkokauden uskotaan jatkuvan ainakin touko-kesäkuun vaihteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.