Yle: Jihadisti-videon suomalainen on Faisal Ali Waraben poika

Ääri-islamistisen Isis-järjestön videolla esiintyvä suomalainen on suomalaisen somalipoliitikon Faisal Ali Waraben poika, kertoo Yle. Faisal on vahvistanut tiedon A-studiolle.

Youtubessa julkaistussa propagandavideossa puhuva mies esiintyy nimellä Abu Shuayb as-Somali. Videolla hän kannustaa suomalaisia liittymään islamilaiseen kalifaattiin. Isis on ilmoittanut perustaneensa Irakissa ja Syyriassa valtaamilleen alueille islamilaisen valtion.

Alkuperäinen video on nyt poistettu Youtubesta, koska se rikkoo palvelun väkivaltaa koskevaa käytäntöä.

Radikalisoituminen on entistä suurempi ongelma sekä Suomessa että koko Euroopassa, sanoo suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala STT:lle. Rantala kuitenkin korostaa, että moniin muihin maihin verrattuna Suomessa uhka on edelleen matala.

Rantala huomauttaa, että pelkkä radikalisoituminen ei muodosta uhkaa. Huoli syntyy siitä, että kun taistelijat palaavat Syyriasta, he ovat sodan traumatisoimia sekä entistä radikaalimpia ja länsivastaisempia. Uusia piirteitä ilmiöön tuo Rantalan mukaan se, että verkostot voivat olla pieniä ja hyvin paikallisia, jolloin uhan arviointi on vaikeaa.

Suojelupoliisin arvion mukaan yli 40 ihmistä on lähtenyt Suomesta Syyriaan.

Radikalisoitumisen ennaltaehkäisy on vaikeaa, sanoo sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä.

Hänen mukaansa esimerkiksi tiedon levittämisellä on tärkeä rooli. Lähipiirillä pitäisi olla tiedossa, mitä radikalisoitumisesta voi kertoa, jotta he osaisivat ottaa asian puheeksi.

Suomen Somaliliiton puheenjohtaja Arshe Said on erittäin huolissaan somalitaustaisten nuorten radikalisoitumisesta.

Arshe Said kertoo, että radikalisoitumista yritetään Suomessa estää muun muassa Somaliliiton, moskeijoiden, imaamien ja suomalaisviranomaisten yhteistyöllä.

- Asia pitää nostaa esille, ja myös somaliyhteisössä siitä pitää puhua avoimesti.

Arshe Said on huolissaan netin merkityksestä. Vaikka somalinuoret ovat kasvaneet Suomessa ja ymmärtävät suomalaista kulttuuria, he ovat silti vaikutuksille alttiita.

- - -

Korjattu aiempaa versiota kello 13:53: Suojelupoliisin arvion mukaan yli 40 ihmistä on lähtenyt Suomesta Syyriaan, ei Syyriaan taistelemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

IL: Mies Isis-järjestön videossa oli tavallinen espoolaisnuori

Suomea Isiksen videolla puhunut Supon tiedossa entuudestaan

Suomea puhuva mies esiintyy Isis-järjestön Youtube-videolla