Yle: Joka kolmas suomalainen haluaa asua maaseudulla

Lähes joka kolmas suomalainen asuisi mieluiten maaseudulla, jos saa valita vapaasti. Vain yksi kymmenestä suomalaisesta haluaa asua suurkaupungin keskustassa.

Ylen Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastasi puhelimitse 1 005 suomalaista 10.–18. lokakuuta.

Tutkimuksessa kysyttiin suomalaisilta, millaisessa ympäristössä he haluaisivat asua, jos raha tai työpaikka eivät rajoittaisi valintaa.

Peräti kolmasosa suomalaisista haaveilee kodista maaseutuidyllissä, sillä 30 prosenttia vastaajista asuisi mieluiten maaseudun haja-asutusalueella.

Maaseutua pitävät parhaana asuinpaikkana ne, jotka jo asuvat alle 50 000 asukkaan kunnissa, mutta myös suurten kaupunkien asukkaat haaveilevat maalle muuttamisesta. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla tai Kauniaisissa asuvista joka kymmenes asuisi mieluiten maalla. Muun pääkaupunkiseudun asukkaista joka kolmas haluaisi maaseudulle.

Pikkukaupunkiin tai taajamaan haluaisi muuttaa 28 prosenttia suomalaisista.

23 prosenttia suomalaisista asuisi mieluiten suuren kaupungin reunamilla. Vain 11 prosenttia pitää suuren kaupungin keskustaa parhaana asuinpaikkana. Ulkomaille kaupunkiasujaksi haikailee vain seitsemän prosenttia vastaajista.

Ylen haastattelema Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professorin Mari Vaattovaaran yllättää tutkimuksessa se, että joka kolmas suomalainen haluaisi asua nimenomaan maaseudulla.

– Maaseudun haja-asutusalue tarkoittaa Kainuun ja Lapin metsiä, aidosti sellaista aluetta, jossa talojen väliset etäisyydet ovat valtavia. Se ei ole taajamaa, eikä se ole kaupunkimainen kunta, Vaattovaara sanoo Ylelle.

Vaattovaara tulkitsee tulosta niin, että "maaseudun haja-asutusalueella" tarkoitetaan ennen kaikkea luonnonläheistä ja rauhallista miljöötä, ei välttämättä konkreettisesti maaseutua.

– Iso kysymys on, haluaako suomalainen asua maalla vai haluaako hän asua luonnon lähellä rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä.

– Itse ajattelen, että vastaukset voivat olla jonkinlaista mökkikauden jälkeistä maalla asumisen ihannointia mutta myös jonkinlainen vastalause tälle kansakunnassa ylikorostuneelle kaupunkilaiskeskustelulle.

Lähteet:

Yle

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Missä asuisit mieluiten?

Uusimmat

Kotimaa

Sairauslomalta askel kerrallaan palaileva al-Taee myöntää virheen painavan edelleen: Minun ei olisi pitänyt salata

Professori ei usko täysin itsestään kulkevien ajoneuvojen tulemiseen - "Liian vaikea tehtävä Suomenkin vaativissa olosuhteissa"

Seksismistä syytetty Sofia Belórfin asianajaja vertasi IL:ssä sanavalintojaan Jeesuksen vertauksiin – "Kuulijat ovat niin yksinkertaisia"

Liikemies Niko Ranta-ahon epäillään saaneen huume- ja dopingrikoksilla arviolta neljän miljoonan euron rikoshyödyn – kiistää kaikki epäillyt rikokset

Sähköisen elintestamentin on tehnyt yli puoli miljoonaa suomalaista – Pohjois-Savossa luovuttajia enemmän kuin muualla Suomessa

Kesän lämpöennätyksiä hätyytellään loppuviikosta – helteitä luvassa ainakin kuun loppuun asti

Ravustuskausi käynnistyi sunnuntaina – Rutto tappaa edelleen saksiniekkoja

Toista tuhatta sikaa kuoli ja yhtä monta altistui savulle – Nurmon sikalapalon syyksi epäillään ilmanvaihtolaitetta

Rottasotaa käydään jo älylaitteiden avulla – Tieto rotista kulkee netin kautta

Uutisanalyysi: Jatkuvan koulutuksen eväät luodaan jo kotona. Miljoona suomalaista uuden ammatin edessä. Miten se tehdään?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.