Yle: Junat pulassa nyt puiden lehtien takia

Lippujärjestelmävaikeuksista juuri selvinnyt VR on joutunut nyt ongelmiin luonnon kanssa. Ylen mukaan jäiset raiteet ja puisto pudonneet lehdet ovat myöhästyttäneet junia Itä-Suomessa.

Etenkin raskaat tavarajunat ovat olleet myöhässä, mutta myös henkilöliikenne on myöhästellyt 15-25 minuuttia. Sunnuntai-iltana Kuopion suunnalla kulkevista junista kello 16 jälkeen Helsingistä Kajaaniin lähtenyt IC77 on myöhässä 20 minuuttia.

Rataliikennekeskuksen mukaan junien pyörät lyövät jäisillä kiskoilla tyhjää ja etenkin raskaat tavarajunat jäävät helposti ylämäkiin jumiin. Ylen haastatteleman Liikenneviraston kunnossapitoyksikön päällikön Matti Levomäen mukaan myös kuljettajan taidoilla on suuri merkitys. Jos junalla on hieman liian hidas nopeus, se ei pääsekään mäkeä ylös asti.

Levomäen mukaan lehtien aiheuttama liukkaus on vuodenkiertoon kuuluva ilmiö, joka tulee eteen aina, kun kelityyppi vaihtuu. Hänen mukaansa tämänpäiväisissä ongelmissa on kyse yksittäistapauksista.

- Ilmansaasteista ja lehdistä tulevasta aineksesta tulee voiteluöljyn kaltainen pinta kiskon päälle, Levomäki kuvailee.

Junat ovat myöhästelleet samoista syistä myös Etelä-Suomessa, missä ylimääräistä viivettä on tullut kymmenisen minuuttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.