Yle: Kymmenet naiset syyttävät professori Lauri Törhöstä vuosia jatkuneesta ahdistelusta

Parikymmentä Ylen haastattelemaa ja 15 Long Playn haastattelemaa naista syyttävät elokuvaohjaajaa ja entistä elokuvakerronnan professoria Lauri Törhöstä seksuaalisesta häirinnästä.

Haastateltujen mukaan Törhösen käytös jatkui ainakin 1980-luvulta 2000-luvulle. He kertovat, että monet tiesivät käytöksestä, mutta kukaan ei puuttunut siihen. Naisten kertomukset ovat Ylen mukaan yhdenmukaisia.

Long Playn haastateltavien mukaan Törhösen käytöksestä tiedettiin niin laajalti, että naisopiskelijat välttelivät kahdenkeskisiä tilanteita Törhösen kanssa.

Ylen haastattelemat naiset kertovat Törhösen sekä ehdotelleen heille seksiä että käyneen heihin käsiksi.

– Häirinnästä on tullut oikein sukupolvikokemus. En usko, että sen ajan opettajakunta on käsittänyt, kuinka moneen vuosikurssiin Törhösen käytös on jättänyt jälkensä, lavastusosaston professorina toiminut Katriina Ilmaranta kertoi Ylelle.

 

"Hävettää korkeakoulun puolesta"

 

Taideteollisen korkeakoulun entisen rehtorin Yrjö Sotamaa ei sanojensa mukaan saanut koskaan tietoa Lauri Törhösen asiattomasta käytöksestä ja naisten ahdistelusta.

– Missään vaiheessa ei ollut mitään viitteitä tämän kaltaisista asioista, Sotamaa sanoo STT:lle.

Sotamaa kertoo, että asiaan olisi ilman muuta puututtu, jos tieto olisi hänet saavuttanut. Kuitenkin Long Playn mukaan haastateltavien mukaan Taideteollisen korkeakoulun elokuvaosaston valintaraati käsitteli Törhösen käytöstä ainakin kerran, mutta se ei johtanut toimiin.

Sotamaa ei osaa vastata siihen, miten on mahdollista, että laajamittainen ahdistelu pystyi jatkumaan osastolla vuosien ajan kantautumatta korkeakoulun johdon korviin.

– Se on tietysti hyvä kysymys, miksi siitä ei kerrottu. Me too -kampanjan yhteydessä on monesti tuotu esiin, että ihmiset toisaalta häpeävät tapahtunutta ja toisaalta pelkäävät tulevaisuutensa puolesta, jos he julkistavat asian.

– Hävettää korkeakoulun puolesta, että tällaista on voinut tapahtua. Jos se vielä on ollut pitkäaikaista, niin sitä suuremmalla syyllä.

Sotamaa toimi Taideteollisen korkeakoulun rehtorina vuodet 1986–2008.

 

"Opiskelu oli ahdistavaa Törhösen vuoksi"

 

Törhönen toimi pitkään Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen ja lavastustaiteen osaston johtajana. Hänen professuurinsa päättyi vuonna 2006, kun osa henkilökunnasta ja opiskelijoista vaati hänen eroaan julkisessa kirjelmässä muun muassa huonon johtamisen ja luottamuspulan vuoksi.

Kirjelmässä ei Sotamaan mukaan mainittu ahdistelua. Tyytymättömyyden syitä ei silloin selvitelty sen tarkemmin

Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos on ainoa paikka Suomessa, jossa voi saada alan korkeakoulutusta. Ylen haastattelemien naisten mukaan opiskelu laitoksella oli ahdistavaa Törhösen vuoksi. Moni kuvaa osaston ilmapiiriä naisia halventavaksi. Yksi haastatelluista kertoo lopettaneensa opinnot, kun koulunkäynti alkoi Törhösen vuoksi tuntua liian raskaalta.

Nykyisin Törhönen toimii hallituksen puheenjohtajana Helsingin kaupungin Kaapelitalo-kiinteistöyhtiössä.

Törhönen, 70, tunnetaan muun muassa elokuvista Raja 1918 ja Hylätyt talot, autiot pihat. Lisäksi hän on ohjannut muun muassa Salattuja elämiä. Hänet on palkittu elokuvataiteen valtionpalkinnolla.

Törhönen kieltäytyi kommentoimasta asiaa Ylelle. Myöskään STT ei tavoittanut häntä keskiviikkona.

Lauri Törhönen pyytää anteeksi häirintätapauksia

Ex-rehtori: En koskaan saanut tietoa Törhösen käytöksestä