Yle: Ohjuskokeista vaiettiin Venäjän painostuksen pelossa

Suomen antamasta avusta hollantilaiselle MH17-lennon onnettomuustutkinnalle vaiettiin osin Venäjän painostuksen pelossa, Ylelle haastattelun antanut hollantilainen toimittaja sanoo.

Toimittaja Jorn Jonker työskentelee De Telegraaf -lehdelle, joka kertoi ensimmäisenä Hollannin Suomesta saamasta virka-avusta.

Jonkerin mukaan syitä kokeiden salaamiseen oli mahdollisesti monia, mutta Venäjän suhtautumistavan ennakointi oli yksi niistä.

– Se pidettiin salassa Suomen ja Venäjän herkkäluonteisten suhteiden vuoksi. Tämä oli yksi syy ja lisäksi tutkijat eivät halunneet antaa vastapuolelle mahdollisuutta tyrmätä heidän todisteitaan, Jonker sanoo Ylen haastattelussa.

– Ehkä Venäjä olisi voinut sekaantua tai ryhtyä painostamaan Suomea. Heillä oli mielessään useita hyviä syitä, miksi ohjustesteistä ei tehty julkisia.

Ohjuskokeilla on tutkittu MH17-lennon pudottamisen mahdollisesti aiheuttanutta koneen ulkopuolisen esineen räjähdystä. MH17:n tuhoa käsittelevä raportti julkaistaan keskiviikkona. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan raportissa todetaan, että koneen pudotti venäläinen BUK-ilmatorjuntaohjus.

Malaysian Airlinesin lento MH17 tuhoutui heinäkuussa 2014 kapinallisten hallitseman Itä-Ukrainan yläpuolella.

Lähteet:

Yle