Yle: Suomalaisprofessoria syytetään Tanskassa salaisilla syytteillä

Tanskassa alkaa tänään vakoiluoikeudenkäynti suomalaista professoria Timo Kivimäkeä vastaan.

Yle uutisten mukaan oikeudenkäynti on Tanskan ulkoministeriön vaatimuksesta niin salainen, ettei syytteistä kuitenkaan ole tarkkaa tietoa.

Kivimäki on kertonut kirjoittaneensa venäläisille raportteja kansainvälisestä politiikasta. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hän on myös luovuttanut tanskalaisten tutkijoiden yhteystietoja, jotka ilmeisesti ovat olleet avoimesti internetissä.

Ylen haastatteleman Tanskan turvallisuuspoliisin entisen päällikön mukaan on kuitenkin samantekevää, ovatko tiedot tieteellisiä raportteja, puhelinluetteloita tai henkilöiden nimiä. Päähuomio oikeudenkäynnissä on siinä, tiesikö Kivimäki olevansa tekemisissä vakoilijoiden kanssa.

–Mikäli syyttäjä voi todistaa, että syytetty tiesi tapaavansa vieraan vallan vakoilijoita, teko on rangaistava, vaikka luovutettu aineisto olisi merkityksetöntä, Hans Jørgen Bonnichsen

Kivimäki on työskennellyt Kööpenhaminan yliopistossa. Syytteen mukaan hän on ollut yhteydessä Venäjän vakoilijoihin vuodesta 2002 alkaen. Häntä uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.